Kweeperenjam of kweeperensiroop
Omschrijving
| siroop/ jam /zoet
| ruim een uur
| via internet ‘kweeperen.nl’ en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kilo kweeperen
- 250 gram suiker (voor de siroop)
- (of) 1 pak Van Gilse Geleisuiker speciaal (voor halfzoete jam)
- sap van 1 citroen
- 1 pijpje kaneel
- 6 kruidnagels
- 150 milliliter droge witte wijn
- 300 milliliter water
Bereiding
Met kweeperen in siroop maak je een heerlijk koud gerecht. De kweeperen kook je met kruidnagel, kaneel, witte wijn en suiker. Het kookvocht kook je in tot een siroop. Dit koude bijgerecht is heerlijk bij de warme maaltijd maar ook bij lekker dikke yoghurt, pudding of vanillevla
- Wrijf het dons van de kweeperen en was ze goed.
- Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen maar bewaar zowel de kweepeerschillen als de klokhuizen.
- Snijd de kweeperen in stukken. Zorg voor stukken van gelijke dikte/omvang.
- Hiermee zorg je dat de kooktijd zoveel mogelijk hetzelfde is.
- Doe de plakken met de schillen en klokhuizen in een pan.
- De schillen en klokhuizen zorgen voor meer smaak en de pectine zorgt voor de gewenste dikte van de siroop.
- Pers het sap van een citroen en voeg sap én schil toe samen met de rest van de ingrediënten.
- Breng de kweeperen aan de kook en kook ze ong 45 minuten.
- Als alles goed gaar en zacht is geworden, zeef je de pan en vang het sap op
- Kook het kookvocht in tot een mooie siroop/jam.
- Giet de jam in kleine jampotjes, draai ze dicht en zet ze even onderste boven voor het afkoelen
- Heerlijk op een toast met geitenkaas