Kweeperenjam
een variant op de kweeperensiroopOmschrijving
| Zoetigheden/ ongeveer 5 a 6 potjes
| binnen 30 min klaar
| 2021.08 – landleven magazine en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kg kweeperen, schoongemaakt
- 1 sinaasappel: rasp (zeste) + het sap
- 1 citroen: rasp (zeste) + het sap
- 500 gr geleisuiker special (van Gilse)
- 1 vanillestokje
- 1 thl kaneel
- 1 thl geraspte verse gember
Bereiding
- Was de kweeperen (om donslaagje weg te vegen), snij ze in vieren en verwijder het klokhuis, ik laat de schil er wel aan, deze bevat veel pectine wat nodig is om in te dikken/stevig te worden. Kweeperen zijn vrij hard dus even hard werken!
- Was de sinaasappel en citroen schoon, rasp de schil (niet het witte), en pers ze uit. Je hebt nu samen ongeveer 150 cc sap
- Snij een stuk gember van ± 2 cm af, schil en rasp deze fijn
- De schoongemaakte kweeperen heb ik met de grove rasp door de keukenmachine gehaald.
- Neem een grote pan, breng de grof geraspte kweekperen in de pan, voeg de zeste van sinaasappel en citroen + het sap toe
- Voeg de kaneel en vanillemerg toe
- Voeg nog 300 cc water toe
- Breng het geheel op redelijk hoog vuur al roerend aan de kook, verminder dan je vuur en laat 10 min pruttelen. Zijn je kweeperen nog niet gaar, laat het dan wat langer pruttelen.
- Met de staafmixer kan je alles fijner maken (ziet er nu een beetje uit als appelmoes)
- Voeg nu de geleisuiker special toe en laat 1 a 2 min roerend doorkoken om een mooi gebonden jam te hebben.
- Controleer met je vinger over een houten lepel, blijft je streep staan is hij goed.
- Giet nu de hete jam in schone jampotjes met schroefdeksel, draai dicht en zet ze onderste boven (± 10 min). Je kan ze hierna wel weer recht zetten om verder af te koelen.
succes
NB: ik heb mij meerdere sites gekeken en er uiteindelijk mijn draai aan gegeven, met succes