Andreasbeker met Chantillyroom
Kooklessen 2e jaar/ 1993/ Dessert
Chanitlly is een echt Belgische room. Het is een vaniratie van opgeklopte slagroom met een vleugje smaak, in dit geval vanille
Ingrediënten Chantillyroom:
- 1 ltr melk
- 1 ei
- 75 gr fijne witte suiker
- 60 gr maïzena
- 1 pakje vanillesuiker
Boterroom
- 100 gr boter
- 100 gr bloemsuiker
- 2 el ananas- of abrikozensap
Afwerking
- 8 el abrikozenconfituur
- 300 gr macarons
- 8 el rum
- 8 stukjes abrikozen of ananas
Bereiding chantillyroom
- Giet de melk en een pannetje, hou een beetje melk koud over om met de maïzena een papje te kunnen maken
- Verwarm de melk met de fijne suiker op een zacht vuurtje
- Zodra de melk kookt, haal van het vuur af en meng er voorzichtig je maïzenapapje door
- Blijf goed roeren zodat je geen klontjes krijgt
- Eitje scheiden: eiwit met de vanillesuiker stijf kloppen, eidooier nog even apart houden
Bereiding boterroom
- Roer de boter (op kamertemperatuur) zacht en romig samen met de poedersuiker en de eidooier
- Voeg 2 el ananas- of abrikozensap toe
- Meng (spatel) voorzichtig de chantilly door de boterroom
- Spatel tenslotte het stijfgeklopt eiwit er ook onder
Afwerking
- Verkruimel de macarons, verdeel over de 8 glazen
- Giet over de macarons de rum, leg er de losgeklopte confituur over
- Vul de glazen met de chantillyroom
- Versier met fruit