Andreasbeker met Chantillyroom

Kooklessen 2e jaar/ 1993/ Dessert

Chanitlly is een echt Belgische room. Het is een vaniratie van opgeklopte slagroom met een vleugje smaak, in dit geval vanille

Ingrediënten Chantillyroom:

  • 1 ltr melk
  • 1 ei
  • 75 gr fijne witte suiker
  • 60 gr maïzena
  • 1 pakje vanillesuiker

Boterroom

  • 100 gr boter
  • 100 gr bloemsuiker
  • 2 el ananas- of abrikozensap

Afwerking

  • 8 el abrikozenconfituur
  • 300 gr macarons
  • 8 el rum
  • 8 stukjes abrikozen of ananas

 

Bereiding chantillyroom

  1. Giet de melk en een pannetje, hou een beetje melk koud over om met de maïzena een papje te kunnen maken
  2. Verwarm de melk met de fijne suiker op een zacht vuurtje
  3. Zodra de melk kookt, haal van het vuur af en meng er voorzichtig je maïzenapapje door
  4. Blijf goed roeren zodat je geen klontjes krijgt
  5. Eitje scheiden: eiwit met de vanillesuiker stijf kloppen, eidooier nog even apart houden

Bereiding boterroom

  1. Roer de boter (op kamertemperatuur) zacht en romig samen met de poedersuiker en de eidooier
  2. Voeg 2 el ananas- of abrikozensap toe
  3. Meng (spatel) voorzichtig de chantilly door de boterroom
  4. Spatel tenslotte het stijfgeklopt eiwit er ook onder

Afwerking

  1. Verkruimel de macarons, verdeel over de 8 glazen
  2. Giet over de macarons de rum, leg er de losgeklopte confituur over
  3. Vul de glazen met de chantillyroom
  4. Versier met fruit