Kippensoep bij griep en verkoudheid

Omschrijving

| soep/ kip | ruim 3 liter bouilon

| ± 4 uur (300 min)

| onbekend, ooit van iemand gekregen, aanvulling Lekker Tafelen (okt 2023)

Uitgelichte afbeelding

Ter info

In de winter zijn veel mensen zwaar verkouden en grieperig. Eten speelt een grote rol bij het beter voelen. Kippensoep bijvoorbeeld! Onderzoek heeft bewezen dat je echt opknapt van kippensoep. De Joodse gemeenschap zweert al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel, niet voor niets wordt het Joodse penicilline genoemd. Het stofje ‘carnosine’ heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een kom kippensoep of –bouillon eet als je griep hebt.

Ingrediënten

kippenbouillon

  • 1 soepkip, ± 1250 gram
  • 2 uien, gehalveerd, schil laten zitten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 wortels, in stukjes
  • 1 prei, in stukjes
  • ½ citroen, in parten
  • 15 gr verse gember, in schijfjes
  • 10 gr peterselietakjes
  • 10 gr selderijtakjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • ½ tot 1 el zout
  • 2 el sojasaus (geen ketjap)
  • 250 ml witte wijn
  • 2,5 a 3 liter water

Afwerking tot de echte kippensoep

  • 300 gr soepgroenten, bvb prei, bleekselderij, wortel, peterselie, paprika
  • 75 gr vermicelli
  • je uiteindelijk gaar gekookte en los gepelde kipvlees

Bereiding

Zo maak je kippensoep/bouillon:
  1. Leg de soepkip in zijn geheel, of als je dat liever hebt, in stukken gesneden, in een grote soeppan.
  2. Maak de groenten schoon en snij ze in grove stukken
  3. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de wortel, de gember, de citroen, de peterselie, de selderij, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagels, de peperkorrels en de jeneverbessen toe.
  4. Schenk het water in de pan, doe de wijn en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.
  5. Zodra het water begint te koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt.
  6. Nu laat je de kip en de groente een uurtje of 4 trekken om een krachtige, geurige bouillon te krijgen.
  7. Langer dan 4 uur mag ook.
  8. Haal na het trekken van de bouillon de kip uit de pan. Zet even weg op een bord om iets af te koelen.
Afwerking tot echte kippensoep
  1. Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon.
  2. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien, die hebben hun dienst gedaan en alle smaak afgegeven.
  3. Doe de bouillon terug in de pan.
  4. Haal nu het vlees van de kip en trek het in stukjes en snij het in fijne blokjes.
  5. De botten, het vel enz kun je weggooien.
  6. Breng de bouillon aan de kook.
  7. Als deze kookt voeg je de nieuwe verse en fijn gesneden soepgroenten en de vermicelli toe.
  8. Laat koken tot de soepgroente beetgaar zijn.
  9. Voeg dan de stukjes kip toe en warm de soep nog even goed door.
  10. Voeg als laatste tenslotte de vermicelli toe
  11. Proef of de soep nog zout nodig heeft en voeg dat eventueel toe.
  12. Breng eventueel op smaak met wat maggi, tabasco en/of worcestersaus
  13. Serveer in diepe borden of grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood erbij.

 

Geniet van deze heerlijke soep

Voedingswaarde
Energie: 257 Kcal Vetten: 6 gr Koolhydraten: 4 gr
waarvan suikers: 1 gr
Eiwitten: 46 gr Vezels: 2 gr Natrium: 4 mg

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email