Kalkoenengebraad met sinaasappelsaus
Omschrijving:
Hoofdgerecht | Gevogelte | Feestelijk, 5 personen
Bereidingstijd: minder dan 60 min.
Bron: 2013.03.13 – Colruyt inspiratiefolder, Paasfeest
Ingrediënten:
- 1 kg kalkoenengebraad (beenhouwerij)
- 12 stronken fijnproeverswitloof
- 4 sinaasappelen
- 4 eetl. boter
- 200 ml gevogeltefond (bokaal)
- 1 eetl. honing
- 1 eetl. mosterd ‘grof gemalen’
- 2 eetl. instantsausbinder
- 0.5 eetl. tijm (gedroogd)
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereidingswijze:
Voorbereiding (± 20 min., kan enkele uren voordien)
- Smelt 2 eetl. boter in een brede pan en bak het witloof bruin. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Dek de pan af en laat 15 à 20 min. garen op een matig vuur. Schik het witloof nadien in een ovenschotel.
- Smelt ondertussen 2 eetl. boter in een pan en bak het kalkoenengebraad aan alle kanten goudbruin.
- Leg in een ovenschotel en kruid met peper, zout en de tijm.
- Pers 2 sinaasappelen. Snij de andere 2 doormidden en snij in halvemaantjes.
Bereiding zelf (10 min. + 50 min. in de oven)
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Zet de ovenschotel met het gebraad 45 à 50 min. in de voorverwarmde oven. Bedruip tussendoor met braadvocht.
- Giet er na 30 min. de gevogeltefond bij en voeg de sinaasappelpartjes toe.
- Zet ook het witloof in de oven.
- Haal het vlees uit de ovenschotel en hou warm. Maak de braadresten los met een houten lepel.
- Voeg het sinaasappelsap toe en giet alles door een zeef in een steelpan.
- Hou de sinaasappelpartjes apart. Voeg de mosterd en de honing toe.
- Laat even koken en bind licht met instant sausbinder. Kruid met peper en zout.
- Snij het gebraad in sneetjes. Garneer met de sinaasappelpartjes, het witloof en de saus.
- Serveer met rösti of aardappelpuree.
Tip
- Klop net voor het serveren 3 eetl. koude boter door de saus. Zo wordt ze wat zachter en romiger.
- Wijn: Monferrato D.O.C., Dolcetto, Castello del Poggio Piemonte – Italië, Campo Viejo Tempranillo, D.O.C. Rioja – Spanje
Voedingswaarde
- Energie: 387 kcal
- Eiwitten: 49.6 g
- Vetten: 14.4 g
- Koolhydraten: 14 g