Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling

Omschrijving

| Feestelijk met kalkoen| 6 a 8 pers

|25 min voorber + 2 u oven

| Allerhande dec 2019 Kerstgerechten

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 60 g gezouten pecannoten
  • 1 takje verse salie
  • 1 Jazz appel
  • 2 scharrel braadworsten
  • 25 g panko
  • 100 g AH Biologisch gerookte spekreepjes
  • 2½ kg kalkoen
  • 50 g ongezouten roomboter

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Was de prei en snijd het witte en lichtgroene deel fijn.
  3. Hak de pecannoten grof.
  4. Haal de blaadjes van de takjes salie en snijd fijn.
  5. Snijd de appel met schil in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise).
  6. Verwijder het vel van de worsten.
  7. Meng de prei, noten, salie, appel en het worstvlees met de panko en spekreepjes. Vul de kalkoen hiermee.
  8. Smelt de boter in een steelpan.
  9. Bestrijk de kalkoen met de bakkwast rondom met de boter en bestrooi met peper en zout.
  10. Leg in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en rooster ± 1,5 uur in het midden van de oven.
  11. Verwijder de folie en rooster de kalkoen onafgedekt nog 30 min., zodat hij mooi bruin wordt.
  12. Controleer de gaarheid eventueel met een kernthermometer.
  13. Steek de thermometer in het dikste deel van een dij, als de kerntemperatuur 75 °C is, is de kalkoen gaar.
  14. Haal de kalkoen uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat nog 15-20 min. rusten voor het aansnijden.
  15. Tip: Gaat niet alle vulling in de kalkoen? Gaar de rest in ca. 40 min. in een ovenschaal naast de kalkoen in de oven en serveer er apart bij.

Voedingswaarde

Energie: 670 Kcal Vetten: 41 gr
waarvan verz. vetzuren: 14 gr
Koolhydraten: 8 gr
waarvan suikers: 4 gr
Vezels: 2 gr Eiwitten: 66 gr zout: 520 mg