Kalkoen met appel-salie-pecannoten vulling
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 6 a 8 pers
| 25 min voorbereiding + 2 u oven
| Allerhande dec 2019 Kerstgerechten
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 prei
- 60 g gezouten pecannoten
- 1 takje verse salie
- 1 Jazz appel
- 2 scharrel braadworsten
- 25 g panko
- 100 g AH Biologisch gerookte spekreepjes
- 2½ kg kalkoen
- 50 g ongezouten roomboter
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Was de prei en snijd het witte en lichtgroene deel fijn.
- Hak de pecannoten grof.
- Haal de blaadjes van de takjes salie en snijd fijn.
- Snijd de appel met schil in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise).
- Verwijder het vel van de worsten.
- Meng de prei, noten, salie, appel en het worstvlees met de panko en spekreepjes. Vul de kalkoen hiermee.
- Smelt de boter in een steelpan.
- Bestrijk de kalkoen met de bakkwast rondom met de boter en bestrooi met peper en zout.
- Leg in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en rooster ± 1,5 uur in het midden van de oven.
- Verwijder de folie en rooster de kalkoen onafgedekt nog 30 min., zodat hij mooi bruin wordt.
- Controleer de gaarheid eventueel met een kernthermometer.
- Steek de thermometer in het dikste deel van een dij, als de kerntemperatuur 75 °C is, is de kalkoen gaar.
- Haal de kalkoen uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat nog 15-20 min. rusten voor het aansnijden.
- Tip: Gaat niet alle vulling in de kalkoen? Gaar de rest in ca. 40 min. in een ovenschaal naast de kalkoen in de oven en serveer er apart bij.
Voedingswaarde
Energie: 670 Kcal | Vetten: 41 gr waarvan verz. vetzuren: 14 gr |
Koolhydraten: 8 gr waarvan suikers: 4 gr |
Eiwitten: 66 gr | Vezels: 2 gr | Natrium: 520 mg |