Omschrijving:
Hoofdgerecht | rund/kalfsvlees | 6 personen
Bereidingstijd: 60 a 90 min
Bron: Familierecept + VTM koken door Piet Huysentruyt.
Ingrediënten:
Vlees | Groenten | Bechamelsaus |
---|---|---|
|
|
|
Bereiding:
Vlees:
- Neem een grote kookpan, schenk min 2 ltr water in
- Doe alle ingrediënten in de pan, behalve de kalfsballetjes en breng het geheel aan de kook.
- Eenmaal kookpunt bereikt, draai je vuur laag en laat ongeveer 45 min zachtjes pruttelen.
- Doe nu ook de kalfsballetjes bij deze vlees-bouillon en laat nog 15 min verder pruttelen.
- Zeef je pan en scheidt het vlees van de (bouillon)groenten, vang je bouillon wel op want die heb je nodig voor de saus.
Groenten:
- Neem een nieuwe kookpan met ruim water.
- Maak alle groenten schoon en snij ze in blokjes van 1 a 2 cm
- Kook alle groenten samen met een groenten bouillonblokje ongeveer 15 min beetgaar (niet te zacht)
- Giet af
Behachemelsaus:
- Smelt de boter in een pan en roer met de bloem tot een roux
- doe voorzichtig al roerend de melk toevoegen
- ga verder met de opgevangen en gezeefde bouillon
- maak wit met 1/2 uitgeperste citroen.
- kruid met peper, zout en nootmuskaat.
![]() |
![]() |
![]() |
Afwerking:
- Snij de nog overgebleven champignons in stukjes en doe ze in de bechamelsaus. Deze worden zacht door de warmte van de saus.
- breng het vlees en de beetgaar gekookte groenten in de saus, roer alles goed door elkaar.
- giet nog een scheutje room erdoorheen
- dien op met aardappelkroketten of frietjes of puree
Ter info:
- Kook het vlees in een bouillon.
- Bak de balletjes niet in de oven.
- Kook de groenten apart.
- Maak een bechamel met de bouillon.