Kalfsblanquette met chipolata en raapjes
Omschrijving



Ingrediënten
-
800 g kalfsblanquette
-
2 chipolata’s
-
1 bosje raapjes
-
1 prei
-
0.5 citroen
-
4 takjes platte peterselie
-
800 g aardappelen
-
1 ui
-
2 dl verse room
-
2 dl melk
-
4 eetl. boter
-
1 eidooier
-
2 eetl. bloem
-
8 dl kippenbouillon (2 blokjes opgelost in 8 dl heet water)
-
1 kruidentuiltje
-
peper en zout
Bereiding
- Snij de chipolata’s in stukjes van 2 cm.
- Snipper de ui fijn
- Snij de prei in ringen van 1/2 cm.
- Snij de raapjes in partjes van 1/2 cm.
- Pers de halve citroen.
- Schil de aardappelen en snij ze in de lengte in 4.
- Smelt 2 el. boter in een grote kookpan met dikke bodem en bak de kalfsblanquette en de stukken chipolata aan alle kanten goudbruin.
- Haal de stukken chipolata uit de kookpan.
- Voeg de kippenbouillon toe aan de kalfsblanquette en zorg dat het vlees volledig onderstaat.
- Doe er het kruidentuiltje bij en laat 1 u. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
- Voeg de ui, de prei en de raapjes 20 min. voor het einde van de kooktijd toe.
- Kook intussen de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af.
- Smelt 2 el. boter in een kookpan op een matig vuur.
- Roer er de bloem onder met een garde en laat even drogen op het vuur.
- Giet er beetje bij beetje en al roerend de koude melk en 2 dl kookvocht van de kalfsblanquette bij.
- Laat pruttelen tot u een lichtgebonden saus hebt.
- Klop ondertussen de eidooier los in de room.
- Neem de bechamelsaus van het vuur en meng er het roommengsel onder.
- Roer de saus onder de kalfsblanquette en voeg de chipolata’s opnieuw toe.
- Kruid met peper en zout. Meng er het citroensap onder en werk af met de peterselie.
Drankadvies
Bier: Floreffe Blond, Blond abdijbier
Wijn: Les Hauts Rocs, A.O.P. Côtes du Rhône Villages, Milieubewuste teelt
Voedingswaarde
- Energie : 790 kcal
- Vetten: 40.3 g
- Verzadigde vetzuren: 24 g
- Koolhydraten: 46.5 g
- Suikers: 10.8 g
- Vezels: 5.4 g
- Eiwitten: 57.5 g
- Zout: 3.7 g