Kalfsblanquette met balletjes

Omschrijving

| hoofdgerecht | ong 8 pers

| 1 ½ u voorbereiding en 30 min afwerking

| 2019 – Colruyt inspirartiefolder; ? / en aangevuld met ons familie recept

Ingrediënten

  • 800 gr kalfsblanquette
  • 250 gr gehaktballetjes
  • 150 gr gerookte spekblokjes
  • 4 (winter)wortelen
  • 1 staal prei
  • 2 stengels witte selderij
  • 3 el olijfoli
  • 2 a 4 dl kippenbouillon
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 15 slides of stukjes augurk (bokaal)
  • 2 el peterselie (vers)
  • 1 takje tijm (gedroogd)
  • 1 a 2 blaadjes laurier
  • 4 jenerverbesjes

Voor de saus

  • 2 el bloem.
  • 1 eidooier
  • 2 el lichte room (kookroom)
  • 1 citroen (sap van ½ citroen)
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snij de selder, prei en wortelen in kleine blokjes, de champignons in plakjes (eventueel halveren)
  2. Snij de augurkjes in stukjes. Snipper de ui fijn
  3. Snipper de peterselie fijn.
  4. Verhit de olijfolie in een kookpan en laat de stukjes vlees en de blokjes gerookt spek aan alle kanten kleuren. Doe niet te veel vlees tegelijk in de pan.
  5. Voeg de bouillon en de wijn toe en leng indien nodig aan met een beetje water, zodat het vlees bijna onderstaat.
  6. Breng zachtjes aan de kook en doe er de groenten en de gedroogde kruiden bij.
  7. Voeg de uitjes, de augurkjes, de gehaktballetjes toe.
  1. Laat 1 u 30 afgedekt sudderen met deksel, op een matig vuur.
  2. Neem een kopje kookvocht uit de pan.
  3. Laat de pan met de bereiding op een zacht vuur warm houden.
  4. Meng de bloem eerst in het kopje met het (koude) kookvocht.
  5. Meng daarna zachtjes door de warme bereiding om lichtjes te binden.
  6. Roer het eigeel los met 2 lepels saus, en meng daarna door de bereiding.
  7. Voeg de room en het citroensap toe naar smaak.
  8. Warm nog even goed op.
  9. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Heerlijk met aardappelpuree, aardappelkroketjes of gewoon met gekookte aardappelen.
  11. Eet smakelijk

Voedingswaarde

Energie: 625 Kcal Vetten: 31 gr Koolhydraten: 20,7 gr Eiwitten: 55,2 gr