Kalfsblanquette met balletjes (familie recept)
Omschrijving
| Hoofdgerecht / ongeveer 8 personen
| 1 ½ u voorbereiding / 30 min afwerking
| 2019 – Colruyt inspirartiefolder en deels familierecept
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 800 gr kalfsblanquette
- 250 gr gehaktballetjes
- 150 gr gerookte spekblokjes
- 4 (winter)wortelen
- 1 staal prei
- 2 stengels witte selderij
- 3 el olijfoli
- 2 a 4 dl kippenbouillon
- 2,5 dl droge witte wijn
- 15 slides of stukjes augurk (bokaal)
- 2 el peterselie (vers)
- 1 takje tijm (gedroogd)
- 1 a 2 blaadjes laurier
- 4 jenerverbesjes
voor de saus
- 2 el bloem.
- 1 eidooier
- 2 el lichte room (kookroom)
- 1 citroen (sap van ½ citroen)
- peper en zout
Bereiding
voorbereiding (stap 1)
- Snij de selder, prei en wortelen in kleine blokjes, de champignons in plakjes (eventueel halveren)
- Snij de augurkjes in stukjes. Snipper de ui fijn
- Snipper de peterselie fijn.
- Verhit de olijfolie in een kookpan en laat de stukjes vlees en de blokjes gerookt spek aan alle kanten kleuren.
- Doe niet te veel vlees tegelijk in de pan.
- Voeg de bouillon en de wijn toe en leng indien nodig aan met een beetje water, zodat het vlees bijna onderstaat.
- Breng zachtjes aan de kook en doe er de groenten en de gedroogde kruiden bij.
- Voeg de uitjes, de augurkjes, de gehaktballetjes toe.
- Laat 1 u 30 afgedekt sudderen met deksel, op een matig vuur.
- Neem een kopje kookvocht uit de pan.
- Laat de pan met de bereiding op een zacht vuur warm houden.
- Meng de bloem eerst in het kopje met het (koude) kookvocht.
- Meng daarna zachtjes door de warme bereiding om lichtjes te binden.
- Roer het eigeel los met 2 lepels saus, en meng daarna door de bereiding.
- Voeg de room en het citroensap toe naar smaak.
- Warm nog even goed op.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Heerlijk met aardappelpuree, aardappelkroketjes of gewoon met gekookte aardappelen.
Eet smakelijk
Voedingswaarde
Energie: 625Kcal | Eiwitten: 55,2 gr | Vetten: 31 gr | Koolhydraten: 20,7 gr |