Italiaans breekbrood, een andere versie, maar wel zo lekker...
Omschrijving
| bakkerij/ broden/ goed voor ruim 8 a 10 pers
| deeg 20 min/ 2 x 40 a 45 min rijzen/ bakken 15 min
| gevonden op internet en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 400 gram patentbloem
- 120 ml melk
- 120 ml water
- 7 gram gedroogde (instant) gist
- 10 gram suiker
- 60 ml olijfolie
- 7 gram zout
- 5 zongedroogde tomaatjes (of cranberries)
- 1 teentje knoflook
- 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
- geraspte kaas (naar keuze, wij houden van de smaak Emmentaler)
Bereiding
voorbereiding (deeg maken)
- Verwarm de melk en het water samen tot deze handwarm is. Voeg hier de suiker en de gist bij.
- Zet dit even weg. De gist kan nu actief worden.
- Doe de bloem in een grote kom. Doe het zout en 40 ml van de olijfolie hierbij.
- Voeg ook de melk met gist en suiker toe.
- Mix dit kort zodat het een geheel wordt.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes en de knoflook in hele kleine stukjes. Voeg deze toe aan het deeg, samen met de Italiaanse kruiden.
- Kneed het geheel nog ongeveer 10 minuten goed door. Hierdoor wordt het deeg elastisch.
- Doe de overgebleven 20 ml olijfolie in een schaaltje en zet apart.
- Een grote glazen kom lichtjes invetten met wat olie (om plakken te voorkomen)
- Laat het deeg voor ongeveer 45 min rijzen.
vervolg, deel 2
- Gooi je deegbal op een met bloem bestrooid aanrecht en kneed nog eel even goed door.
- Verdeel het deeg in ongeveer 40 kleine bolletjes deeg.
- Verdeel de bolletjes deeg over een bakplaat of springvorm. Ik koos voor een springvorm van 24 cm doorsnede omdat je dan een mooi rond brood krijgt.
- Laat je broodbolletjes (in je springvorm) nog eens 45 min rijzenoven
- Oven voorverwarmen op 220 °C
- Bestrijk het brood met de overgebleven olijfolie en bestrooi het vervolgens met wat geraspte kaas. Ik koos voor Emmentaler kaas, je kan ook kiezen voor de Italiaans Parmezaanse kaas.
- Bak het breekbrood voor ongeveer 15 minuten op 220 graden.
- Laat afkoelen en uiteindelijk, Genieten, Eet smakelijk