Homemade Bagels

Omschrijving

 brood| Ontbijt, Brunch | 8 stuks

tijd | 15 min voorbereiding, 15 min bakken, ruim een uur rust en afkoelen

bron | 2016.02.10 – Colruyt inspiratiefolder; Ontbijt, lekker afwisselend

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 dl melk
  • 1 ei
  • 25 g verse gist
  • 400 g tarwebloem
  • 30 g suiker
  • 1 snuifje zout
  • sesamzaadjes (of maanzaad facultatief)

Bereiding

Voorbereiding (15 min + afkoelen)

  1. Doe de melk, de boter en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
  2. Neem van het vuur en laat afkoelen. 
  3. Verwarm 5 cl water in een steelpannetje op een zacht vuur tot het lauw is en neem van het vuur.
  4. Verkruimel er de gist over en roer tot de gist volledig is opgelost.
  5. Laat 10 min. rusten.

Bereiding zelf (15 min. + 1 u. 15 min. rust + afkoelen)

  1. Zeef de bloem boven een kom en meng samen met het zout, het afgekoelde melkmengsel en de opgeloste gist.
  2. Kneed ± 10 min. tot een elastisch deeg.
  3. Dek af met een propere keukenhanddoek en laat 1 u. rijzen op een warme plaats.
  4. Kneed het deeg nog even en verdeel het in 8 gelijke porties.
  5. Rol elke portie tot slierten van ± 15 cm lang.
  6. Vorm rondjes en plak de uiteinden aan elkaar vast met een beetje water.
  7. Leg de bagels op een bakplaat met bakpapier en laat nog 15 min. rijzen op kamertemperatuur.
  8. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  9. Breng een kookpot met 2 ltr water aan de kook.
  10. Laat de bagels ± 1 min. koken.
  11. Draai ze halverwege om. De bagels zijn klaar als ze bovendrijven.
  12. Leg de bagels daarna opnieuw op de bakplaat met bakpapier.
  13. Klop het ei los en bestrijk er de bagels mee.
  14. Bestrooi daarna eventueel met sesamzaad of maanzaad.
  15. Bak de bagels ± 20 min. in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn.
  16. Laat daarna afkoelen op een rooster.

Voedingswaarde

  • Energie: 256 kcal
  • Eiwitten: 7.6 g
  • Vetten: 6.8 g
  • Koolhydraten: 40.8 g