Havermoutkoekjes met rozijnen

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ goed voor 12 a 14 koekjes

| paar minuten voorbereiding, 1 u koelkast, 18 min afbakken

| 24Kitchen, chef: Martha Bakes

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 180 gr lichtbruine suiker
  • 200 gr kristalsuiker
  • 120 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 2 grote eieren, kamertemperatuur
  • 5 ml  puur vanille-extract
  • 235 gr havermout
  • 130 gr plus 2 eetlepels bloem voor alle doeleinden
  • 6 gr zuiveringszout
  • 6 gr bakpoeder
  • 85 gr tarwekiemen
  • 340 gr chocolade van goede kwaliteit, in stukjes gehakt of 200 gr (1 ½ cup) gouden rozijnen, of 10 gram toffee-stukjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 175 °C. 
  2. Meng de bruine suiker, kristalsuiker en boter in een elektrische mixer die is uitgerust met de grove kneedhaken. 
  3. Begin met de mixer op lage snelheid en verhoog tot het op medium is, klop tot het mengsel romig en luchtig is, ongeveer 5 minuten. 
  4. Voeg de eieren en het vanille-extract toe, schraap de zijkanten van de kom met een rubberen spatel en meng goed door.
  5. Meng de havermout, bloem, bakpoeder, bakpoeder en tarwekiemen in een grote kom en roer goed door tot alles goed vermengd is. 
  6. Voeg het droge mengsel toe aan het botermengsel en meng op lage snelheid, 10 tot 15 seconden. 
  7. Haal de kom uit de mixerstandaard en roer de chocoladebrokjes, gouden rozijnen of toffee-stukjes naar keuze erdoor.
  8. Bekleed de bakvormen met bakpapier. 
  9. Gebruik een grote of kleine ijsschep om balletjes deeg te vormen. 
  10. Plaats de deegballen ongeveer 10 cm uit elkaar op bakvormen. 
  11. Bak tot ze goudbruin zijn en net klaar, ongeveer 18 minuten voor grote koekjes en 14 minuten voor kleine koekjes. 
  12. Verwijderen uit oven; laat 4 tot 5 minuten afkoelen op een rooster.

TIP:

  • Om te voorkomen dat koekjes tijdens het bakken samenlopen, volgt u de omtrek van de havermoutkoekjes op bakpapier. 
  • Plaats deegballen van ± 60 gr – ongeveer de waarde van een grote ijsschep – in het midden van elke getraceerde cirkel en bak.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email