Havermoutkoekjes met rozijnen
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ goed voor 12 a 14 koekjes
| paar minuten voorbereiding, 1 u koelkast, 18 min afbakken
| 24Kitchen, chef: Martha Bakes
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 180 gr lichtbruine suiker
- 200 gr kristalsuiker
- 120 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 2 grote eieren, kamertemperatuur
- 5 ml puur vanille-extract
- 235 gr havermout
- 130 gr plus 2 eetlepels bloem voor alle doeleinden
- 6 gr zuiveringszout
- 6 gr bakpoeder
- 85 gr tarwekiemen
- 340 gr chocolade van goede kwaliteit, in stukjes gehakt of 200 gr (1 ½ cup) gouden rozijnen, of 10 gram toffee-stukjes
Bereiding
- Verwarm de oven op 175 °C.
- Meng de bruine suiker, kristalsuiker en boter in een elektrische mixer die is uitgerust met de grove kneedhaken.
- Begin met de mixer op lage snelheid en verhoog tot het op medium is, klop tot het mengsel romig en luchtig is, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de eieren en het vanille-extract toe, schraap de zijkanten van de kom met een rubberen spatel en meng goed door.
- Meng de havermout, bloem, bakpoeder, bakpoeder en tarwekiemen in een grote kom en roer goed door tot alles goed vermengd is.
- Voeg het droge mengsel toe aan het botermengsel en meng op lage snelheid, 10 tot 15 seconden.
- Haal de kom uit de mixerstandaard en roer de chocoladebrokjes, gouden rozijnen of toffee-stukjes naar keuze erdoor.
- Bekleed de bakvormen met bakpapier.
- Gebruik een grote of kleine ijsschep om balletjes deeg te vormen.
- Plaats de deegballen ongeveer 10 cm uit elkaar op bakvormen.
- Bak tot ze goudbruin zijn en net klaar, ongeveer 18 minuten voor grote koekjes en 14 minuten voor kleine koekjes.
- Verwijderen uit oven; laat 4 tot 5 minuten afkoelen op een rooster.
TIP:
- Om te voorkomen dat koekjes tijdens het bakken samenlopen, volgt u de omtrek van de havermoutkoekjes op bakpapier.
- Plaats deegballen van ± 60 gr – ongeveer de waarde van een grote ijsschep – in het midden van elke getraceerde cirkel en bak.