Hartige bloemkoolcake met spekjes

Omschrijving:

Bakkerij | brunch/ lunch | hartige cake | 5 personen
Bereidingstijd: ong. 60 min
Bron: 2013.03.27 – Colruyt inspiratiefolder, lentebrunch

Ingrediënten:

  • 0.5 bloemkool
  • 100 g spekreepjes (gerookt)
  • 1 plantje dille (vers)
  • 6 halfgedroogde kerstomaten (versmarkt)
  • 3 eieren
  • 80 g geraspte emmentaler
  • 1 dl yoghurt natuur
  • 1 dl melk
  • 3 eetl. pijnboompitten
  • 180 g bloem
  • 1 koffiel. bakpoeder
  • 1 mespunt saffraan
  • zwarte peper (molen) en zout

Bereidingswijze:

Voorbereiding (20 min):

  • Verdeel de bloemkool in roosjes en kook 7 à 8 min. beetgaar in lichtgezouten water. Giet af.
  • Rooster intussen de pijnboompitten goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
  • Snipper de dille fijn.
  • Snij de halfgedroogde kerstomaten in dunne reepjes.
  • Bak de spekreepjes krokant en goudbruin in een pan. Laat uit-lekken op keukenpapier.

Bakken (10 min. + 50 min. in de oven):

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Klop intussen de eieren los met een vork en meng er de melk en de yoghurt onder.
  3. Voeg de bloemkoolroosjes, de reepjes halfgedroogde kerstomaat en de gebakken spekreepjes toe. Meng er ook de geraspte kaas, de geroosterde pijnboompitten en de fijngesnipperde dille onder. Breng op smaak met het saffraanpoeder en kruid goed met zwarte peper en zout.
  4. Meng er ten slotte de bloem en het bakpoeder onder.
  5. Bedek een cakevorm met bakpapier en giet er het beslag in. Zet 50 min. in de voorverwarmde oven. Laat de cake afkoelen in de bakvorm (hij mag lauw zijn).

Afwerking

  • Haal de lauwe cake uit de bakvorm en snij in plakken.
  • Verdeel over de borden en geef er een groen slaatje bij of serveer bij een buffet. Ook lekker koud.
  • Wijn: Pinot Blanc ‘Réserve Particulière’, A.O.P. Alsace, Wolfberger 

Voedingswaarde

  • Energie: 318 kcal
  • Eiwitten: 16 g
  • Vetten: 16.3 g
  • Koolhydraten: 26.1 g