Hartig breekbrood

Hartig breekbrood

heerlijk bij een kom verse tomatensoep

Omschrijving

| Bakker/ brood/ 1 groot brood/ ± 8 pers

| deeg ± 15 min/ rijzen 2x 45 a 60 min/ bakken 35 min

| Levine van Doorne (https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/10/hartig-afbreekbrood.html ) met een kleine aanpassing van mijzelf

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

voor het deeg

  • 160. gram tarwebloem
  • 160 gr volkoren meel
  • 80 gram semolinameel (=griesmeel) (persoonlijk gevonden in een molen)
  • 10 gram droge gist
  • 5 gr (witte) basterdsuiker OF 1 klp honing (is noodzakelijk voor je gist)
  • 200 cc melk, lauwwarm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 20 gram boter (of 15 gram olie van de gedroogde tomaten)
  • 7 gram zout
  • 35 gram gruyère, geraspt
  • 35 gram gedroogde tomaat op olie, in kleine stukjes
  • 10 gram verse peterselie, fijn geknipt
  • 10 gram verse bieslook, fijn geknipt

voor de afwerking

  • 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 35 gram gruyère, zeer fijn geraspt

Extra nodig

  • broodbakblik van ± 23 cm, (rond bakblik kan ook) stapel de deegbolletjes gewoon op elkaar

Bereiding

voor het deeg
  1. Verwarm de melk lauwwarm in een pannetje (of magnetron), tot ± 30 °C, giet dit in een klein kommetje en roer de droge gist met 1 klp honing even flink door en laat ong 10 min staan. De gist kan nu zijn werk doen en gaat wat schuimen.
  2. Breng in een ander kommetje het losgeklopt eitje, de boter (ik gebruik vloeibare margarine), zout, gemalen kaas, fijn gesneden zongedroogde tomaatjes, je fijngesneden verse kruiden en klop dit goed door.
  3. Breng dit nu in je keukenmachine met deeghaak en zet aan op zachte stand
  4. Voeg je melk-gist-mengsel toe en zet je keukenmachine voorzichtig op een hogere stand
  5. Laat de machine minimaal 10 min kneden tot je een mooie bal hebt
  6. Bestrooi aanrechtblad met wat bloem, haal je deeg uit de machine en kneed nog even met de hand door, neem wat olie in je handen en maak een bolletje.
  7. Breng wat olie in een grote glazen kom, leg je deegbal in de kom, dek af met plastiek folie en laat 45 a 60 min rijzen op kamertemperatuur tot volume  verdubbeld is = 1e rijzing
  8. Voor je gaat vormen, smelt de (75 gr) boter en laat een beetje afkoelen
  9. Vormen van je balletjes + afwerking: maak je aanrecht even nat met wat olie, stort je gerezen deegbal op je aanrecht, druk de lucht eruit en maak een lange deegrol.
  10. Verdeel deze deegrol met een deegkrabber in balletjes van ± 3 cm Ø  en leg ze in een ingevette bakvorm.
  11. Drissel met een kwast de gesmolten boter over de balletjes en strooi er de helft van de gemalen kaas over.
  12. Leg de rest van je balletjes erboven op. Drissel ook hier de gesmolten boter erover en bestrooi met de rest van de gemalen kaas.
  13. Dek lichtjes af met plastiekfolie en laat nogmaals 45 a 60 min rijzen = 2e rijzing
  14. Ondertussen oven voorverwarmen op 190 °C tot het volume wederom bijna verdubbeld is.
  15. Bakken: bak dit brood onderin de oven in ± 35 min gaar en bruin
  16. Dek het brood na 20 min af met aluminiumfolie mocht het brood te snel bruin worden (voorkomt dat de korst verbrand)

Serveren: 

Het liefst lauwwarm serveren of anders even in de oven oppimpen.
Heerlijk met een kom verse soep. Tomatensoep smaakt en past het beste hierbij

Voedingswaarde (per portie)
Energie: 319 Kcal Vetten: 16 gr Koolhydraten: 35 gr
waarvan suikers: 4 gr
Eiwitten: 20 gr Vezels: – gr Natrium: – mg

 

Categorieën

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten