Hartig breekbrood
heerlijk bij een kom verse tomatensoepOmschrijving
| Bakker/ brood/ 1 groot brood/ ± 8 pers
| deeg ± 15 min/ rijzen 2x 45 a 60 min/ bakken 35 min
| Levine van Doorne (https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/10/hartig-afbreekbrood.html ) met een kleine aanpassing van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
voor het deeg
- 160. gram tarwebloem
- 160 gr volkoren meel
- 80 gram semolinameel (=griesmeel) (persoonlijk gevonden in een molen)
- 10 gram droge gist
- 5 gr (witte) basterdsuiker OF 1 klp honing (is noodzakelijk voor je gist)
- 200 cc melk, lauwwarm
- 1 ei, losgeklopt
- 20 gram boter (of 15 gram olie van de gedroogde tomaten)
- 7 gram zout
- 35 gram gruyère, geraspt
- 35 gram gedroogde tomaat op olie, in kleine stukjes
- 10 gram verse peterselie, fijn geknipt
- 10 gram verse bieslook, fijn geknipt
voor de afwerking
- 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten
- 35 gram gruyère, zeer fijn geraspt
Extra nodig
- broodbakblik van ± 23 cm, (rond bakblik kan ook) stapel de deegbolletjes gewoon op elkaar
Bereiding
voor het deeg
- Verwarm de melk lauwwarm in een pannetje (of magnetron), tot ± 30 °C, giet dit in een klein kommetje en roer de droge gist met 1 klp honing even flink door en laat ong 10 min staan. De gist kan nu zijn werk doen en gaat wat schuimen.
- Breng in een ander kommetje het losgeklopt eitje, de boter (ik gebruik vloeibare margarine), zout, gemalen kaas, fijn gesneden zongedroogde tomaatjes, je fijngesneden verse kruiden en klop dit goed door.
- Breng dit nu in je keukenmachine met deeghaak en zet aan op zachte stand
- Voeg je melk-gist-mengsel toe en zet je keukenmachine voorzichtig op een hogere stand
- Laat de machine minimaal 10 min kneden tot je een mooie bal hebt
- Bestrooi aanrechtblad met wat bloem, haal je deeg uit de machine en kneed nog even met de hand door, neem wat olie in je handen en maak een bolletje.
- Breng wat olie in een grote glazen kom, leg je deegbal in de kom, dek af met plastiek folie en laat 45 a 60 min rijzen op kamertemperatuur tot volume verdubbeld is = 1e rijzing
- Voor je gaat vormen, smelt de (75 gr) boter en laat een beetje afkoelen
- Vormen van je balletjes + afwerking: maak je aanrecht even nat met wat olie, stort je gerezen deegbal op je aanrecht, druk de lucht eruit en maak een lange deegrol.
- Verdeel deze deegrol met een deegkrabber in balletjes van ± 3 cm Ø en leg ze in een ingevette bakvorm.
- Drissel met een kwast de gesmolten boter over de balletjes en strooi er de helft van de gemalen kaas over.
- Leg de rest van je balletjes erboven op. Drissel ook hier de gesmolten boter erover en bestrooi met de rest van de gemalen kaas.
- Dek lichtjes af met plastiekfolie en laat nogmaals 45 a 60 min rijzen = 2e rijzing
- Ondertussen oven voorverwarmen op 190 °C tot het volume wederom bijna verdubbeld is.
- Bakken: bak dit brood onderin de oven in ± 35 min gaar en bruin
- Dek het brood na 20 min af met aluminiumfolie mocht het brood te snel bruin worden (voorkomt dat de korst verbrand)
Serveren:
Het liefst lauwwarm serveren of anders even in de oven oppimpen.
Heerlijk met een kom verse soep. Tomatensoep smaakt en past het beste hierbij
Voedingswaarde (per portie)
Energie: 319 Kcal | Vetten: 16 gr | Koolhydraten: 35 gr waarvan suikers: 4 gr |
Eiwitten: 20 gr | Vezels: – gr | Natrium: – mg |