Pastinaak met honingdressing
Omschrijving
| Voorgerecht, koud | lunch | 4 pers
| minder dan 30 min
| 2014.09.24 – Colruyt Inspiratiefolder. Wereldse smaken
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 2 Atlantische zalmfilets
- 1 pastinaak
- 1 gestoomde rode biet
- 1 plantje dille (vers)
- 1 el. suiker
- 1 klp. vloeibare honing
- 1 klp mosterd op traditionele wijze
- 3 el. olijfolie
- zwarte peper
- zout
Bereiding
voorbereiding (15 min + 12u in de koelkast)
- Rasp de rode biet.
- Hak de dille grof (hou enkele takjes apart voor bij de pastinaak).
- Meng 1 el. zout met de suiker.
- Bekleed een ovenschaal met vershoudfolie en zorg ervoor dat er grote stukken over de randen hangen, zodat u beide zalmfilets erin kan wikkelen.
- Schik er 1 zalmfilet met de velkant naar beneden in.
- Verdeel er de geraspte rode biet, de zoutmengeling en de grof gehakte dille over.
- Bedek met de andere zalmfilet en leg de velkant naar boven.
- Wikkel de zalmfilets strak in de vershoudfolie en leg er een gewicht op (bv. een pak suiker).
- Zet minstens 12 u. in de koelkast.
Bereiding zelf
- Schil en rasp de pastinaak (u hebt 3 eetl. nodig).
- Snipper de takjes dille fijn en meng onder de pastinaak.
- Meng de honing met de mosterd en de olijfolie. Kruid met zwarte peper en zout.
- Haal de zalmfilets uit de koelkast en verwijder de dille, de rode biet en de zoutmengeling.
- Snij de filets in flinterdunne schuine sneetjes.
- Afwerking: beleg enkele toastjes of sneetjes geroosterd brood met de zalm (gravad lax).
- Leg er telkens een lepeltje pastinaak op en besprenkel met de honingdressing.
- Serveer met een slaatje.
- Tip: dit typisch Scandinavische gerecht dankt zijn naam aan een oude vorm van pekelen.
- Het betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’.
- In dit recept wordt de zalm bedolven onder een mengeling van zout en suiker en tijdens het marineren bedekt met een gewicht.
- Zo krijgt u hetzelfde effect.
Drankadvies
Wijn: | La Tuilerie, A.O.P. Pouilly-Fumé |
Bier: | Keizer Karel Ommegang, Speciaalbier |
Voedingswaarde
Energie: 314 Kcal | Eiwitten: 21.9 gr | Vetten: 19.2 gr | Koolhydraten: 13.5 gr |