Gratin Dauphinois

Omschrijving:

Hoofdgerecht | bijgerecht, aardappelen | 4 personen
Bereidingstijd: ruim 60 min
Bron: 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
         En een beetje van mezelf, meegekregen van thuis uit.

Ingrediënten:

  • 8 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetl. boter
  • nootmuskaat
  • 2 dl room
  • 0.5 L melk
  • 250 gr Emmenthaler of Parmezaan (of ander geraspte kaas wat je lekker vindt)

Bereiding:

  1. Snij 8 middelgrote vastkokende aardappelen in schijfjes van 2 à 3 mm dik.
  2. Wrijf een ovenschaal in met een teentje knoflook en met 1 eetl. boter.
  3. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschotel.
  4. Kruid met nootmuskaat, peper en zout en giet er 2 dl verse room over met ongeveer ½ ltr melk (de aardappelen moeten helemaal onderstaan).
  5. Schuif de schotel in een niet voorverwarmde oven en laat de aardappelen gaar worden gedurende 1 u. op 200 °C (de vloeistof moet smeuïg worden).
  6. Op het laatst kan je nog wat geraspte Emmenthaler (of andere geraspte kaas wat je lekker vindt) erover  strooien en mee laten smelten

Voedingswaarde:

  • Energie: 365 kcal
  • Eiwitten: 8.8 g
  • Vetten: 20.6 g
  • Koolhydraten: 36.3 g