Gratin Dauphinois

feestelijk gerecht, past perfect bij bv de kerstdagen

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ Bijgerecht/ 4 pers

| ruim 60 min

| 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder.
Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
Een beetje van mijzelf, van thuis uit meegekregen

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 8 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el. boter
  • nootmuskaat
  • 2 dl room
  • 0.5 L melk
  • 250 gr Emmentaler of Parmezaan (of ander geraspte kaas wat je lekker vindt)

Bereiding

  1. Snij 8 middelgrote vastkokende aardappelen in schijfjes van 2 à 3 mm dik.
  2. Wrijf een ovenschaal in met een teentje knoflook en met 1 el. boter.
  3. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschotel.
  4. Kruid met nootmuskaat, peper en zout en giet er 2 dl verse room over met ongeveer ½ ltr melk (de aardappelen moeten helemaal onderstaan).
  5. Schuif de schotel in een niet voorverwarmde oven en laat de aardappelen gaar worden gedurende 1 u. op 200 °C (de vloeistof moet smeuïg worden).
  6. Op het laatst kan je nog wat geraspte Emmentaler (of andere geraspte kaas wat je lekker vindt) erover  strooien en mee laten smelten
Voedingswaarde
Energie: 365 Kcal Eiwitten: 8,8 gr Vetten: 20,6 gr Koolhydraten: 36,3 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email