Gratin Dauphinois
feestelijk gerecht, past perfect bij bv de kerstdagenOmschrijving
| Hoofdgerecht/ Bijgerecht/ 4 pers
| ruim 60 min
| 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder.
Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
Een beetje van mijzelf, van thuis uit meegekregen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 8 middelgrote vastkokende aardappelen
- 1 teentje knoflook
- 1 el. boter
- nootmuskaat
- 2 dl room
- 0.5 L melk
- 250 gr Emmentaler of Parmezaan (of ander geraspte kaas wat je lekker vindt)
Bereiding
- Snij 8 middelgrote vastkokende aardappelen in schijfjes van 2 à 3 mm dik.
- Wrijf een ovenschaal in met een teentje knoflook en met 1 el. boter.
- Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschotel.
- Kruid met nootmuskaat, peper en zout en giet er 2 dl verse room over met ongeveer ½ ltr melk (de aardappelen moeten helemaal onderstaan).
- Schuif de schotel in een niet voorverwarmde oven en laat de aardappelen gaar worden gedurende 1 u. op 200 °C (de vloeistof moet smeuïg worden).
- Op het laatst kan je nog wat geraspte Emmentaler (of andere geraspte kaas wat je lekker vindt) erover strooien en mee laten smelten
Voedingswaarde
Energie: 365 Kcal | Eiwitten: 8,8 gr | Vetten: 20,6 gr | Koolhydraten: 36,3 gr |