Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Multi-meergranen brood | mijn receptenbundel

Multi-meergranen brood

Deze broden heb ik gezien op TV bij 24Kitchen. De chef was Martha Stewart. Zij geeft haar recepten niet vrij op de site. Het programma had ik opgenomen en stap voor stap heb ik alles opgeschreven en uitgewerkt. Het resultaat was verbluffend, zo lekker en je bent inderdaad “voldaan” na een maaltijd met deze lekkere, gezonde boterhammen.

Omschrijving

| bakkerij/ broden/ voor 1 brood

| deeg maken ± 20 a 25 min / rijzen 1 x 1½ u en 1 x 1 uur / bakken 45 min

| 24Kitchen, november 2015, chef: Martha Stewart

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

TIP: zet alles van tevoren afgewogen klaar!

Gistmengsel

  • 1 zakjes (=7 gr) actieve droge gist
  • 60 ml warm water (45 °C)
  • 1 el (20 gr) honing

Droge ingrediënten

  • 100 gr rogge meel
  • 300 gr volkoren bloem
  • 300 gr patentmeel
  • 1 tl grof zout

Granen (toevoeging + topping)

  • 20 gr havervlokken, plus 2 eetlepels voor topping
  • 40 gr lijnzaad, plus 1 eetlepel voor topping
  • 40 gr zonnebloem zaden (of pompoenpitten) plus, 2 eetlepels voor topping
  • 50 gr gekookte parelgort (LET OP!: dat betekend 25 gr droge parelgort) 
  • 50 gr gewelde bulgur (LET OP!: dat betekend 25 gr droge bulgur)

Extra

  • 350 cc lauw warm water (begin met 300 cc en kijk naar je deegbal, voeg zo nodig toe)
  • 2 eetlepels (± 20 gr) ongezouten boter, gesmolten
  • 1 eiwit en licht afgekoeld gekookt water (om je broden te bestrijken)

Bereiding

Voorbereiding
  1. weeg alles af in aparte schaaltjes
  2. doe bij de bulgar eenzelfde hoeveelheid koken water bij en laat wellen (bv 25 gr + 25 cc kokend water)
  3. doe bij de parelgort het dubbele aan hoeveelheid water bij (bv 25 gr + 50 cc water) en kook deze 20 min op zacht vuur (zoals bv rijst). Voor mensen die een rijstkoker van Tuperware hebben “ideaal” , doe dan de 25 g parelgort in de rijstkoker + 50 cc water en zet de magnetron op 3,5 min hoogste stand. Haal je rijstkoker uit de magnetron en laat nog een paar min afgedekt uitwasemen. Klaar.
Gistmengsel
  1. Breng in een kommetje + 60 cc van het lauw warme water, strooi de gist erover. Voeg de honing toe.
  2. Roer even goed door, klop tot de gist is oplost.
  3. Laat dit ongeveer 5 min staan tot het iets gaat schuimen
Droge ingrediënten
  1. Mix de droge ingrediënten samen, volkoren, rogge meel en patentbloem met zout.
  2. Breng alles in een mengkom (keukenmachine) uitgerust met deeghaken in onderstaande volgorde
        →  giet je gistmengsel in je mengkom met kneedhaak
        →  breng de gesmolten boter in de mengkom
        →  voeg nog een klp honing toe
        →  giet je lauw-warm water (± 300 a 350cc) er bij (begin met 300cc, en voeg zo nodig later wat toe)
  3. Zet je keukenmachine vast aan op een lage stand
  4. Breng in gedeeltes je droge ingrediënten toe, meng op lage snelheid tot glad deeg.
  5. Laat rustig 3 a 5 min draaien zodat alles goed gemengd en gekneed is (voeg zo nodig nog wat bloem of water bij)
Toevoeging van granen
  1. Voeg je granen bij: havervlokken, lijnzaad, zonnebloempitten (of pompoenpitten), bulgur, parelgort.
  2. Meng nog even door tot alles goed met elkaar verbonden is.
  3. Verder mengen tot deeg van de randen van kom los komt en een onregelmatig, enigszins kleverige bal vormt.
Afwerking 1
  1. Grote kom invetten met boter of bakspay.
  2. Kneed deeg op een bebloemd oppervlak tot een gladde en elastische deegbal, maar nog steeds iets plakkerig, ongeveer 5 minuten
  3. Breng je deegbal in de ingevette kom en dek af met ingesprayd huishoudfolie
  4. Laat deeg, ongeveer 1 a 1½ uur staan op een warme plaats (kamertemperatuur) totdat het verdubbeld is in volume (het moet lichtjes terugveren wanneer je erop drukt).
Afwerking 2
  1. Boter broodbakvorm in.
  2. Werk verder met het deeg, kneed nog een paar keer heel goed door.
  3. Rol het uit tot een vierkant, vouw deeg in drieën, druk de naden dicht om de uiteinden te verzegelen.
  4. Plaats naadzijde naar beneden in de broodbakvorm.
  5. Meng in een kleine kom eiwit met 1 theelepel water en borstel het mengsel over de toppen van broden.
  6. Bestrooi met de resterende 2 eetlepels havervlokken, 1 eetlepel lijnzaad en 2 eetlepels zonnebloem zaden (of andere zaden naar keuze, bv sesamzaadjes)
  7. Spray een stuk huishoudfolie in met bakspray en drapeer ze over het brood.
  8. Laat staan totdat het deeg rijst tot ongeveer 2,5 cm boven de rand van de bakvormen (= ± 45 minuten tot 1 uur)
  9. Verwarm ondertussen de oven voor tot 230°C. (kijk naar de eigenschappen/ beschrijving van je eigen oven)
Afbakken
  1. Breng je gerezen brood in de voorverwarmde oven van 230 °C.
  2. Verlaag de oventemperatuur tot ± 200 °C. Bak af in 45 minuten.
  3. Laat enigszins afkoelen vóór je het brood uit de vorm haalt.
  4. Laat volledig afkoelen vóór het snijden.

Eet smakelijk en geniet!

Dit brood kan je makkelijk 2 a 3 dagen goed eten en anders in de vriezen. Echt een heerlijkheid.

Voedingswaarde

Uitgerekend per snee brood van 50 gr

Energie: 177Kcal Vetten: 0,15 gr Koolhydraten: 21,5 gr
Eiwitten: 4 gr Vezels: 1,73 gr

 

Categorieën