Gevulde kalkoenfilet met verse spekjes kroketten en peertjes

Omschrijving:

Hoofdgerecht | gevogelte | 5 personen
Bereidingstijd: 45 min voorbereiding en 1:30 uur bereiding)
Bron: 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert

Ingrediënten:

  • 1.2 kg gevulde kalkoenfilet (beenhouwerij)
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 5 stronken witloof
  • 2 peren
  • 1 kg aardappelen
  • 5 eetl. boter
  • 1 ei
  • 200 g paneermeel
  • 1 eetl. suiker
  • 3 eetl. uienkonfijt
  • 4 dl gevogeltefond (bokaal)
  • 0.5 dl Poire Williams
  • 1 eetl. arachideolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voorbereiding (45 min):

  • Schil de aardappelen en kook ± 20 min. gaar in licht gezouten water.
  • Bak ondertussen de spekblokjes goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
  • Scheid het eiwit van de eidooier. Klop het eiwit los met een vork en roer er de arachideolie onder.
  • Giet de aardappelen af en pureer.
  • Meng er 1 el. boter, de eidooier, de spekjes en het braadvet onder.
  • Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  • Rol aardappelballetjes ter grootte van een pingpongballetje.
  • Haal ze door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Zet de kroketjes koel weg.
  • Schil de peren en snij in blokjes van 1 cm.
  • Verwijder de harde kern van het witloof en snij in stukken van 2 à 3 cm.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.

Bereiding (10 min + 1:20 in de oven):

  1. Leg het gebraad in een ovenschaal en verdeel er 2 el. boter in klontjes over.
  2. Zet ± 20 min. in de voorverwarmde oven.
  3. Verlaag de temperatuur naar 180 °C en laat nog 1 u. verder garen.
  4. Het vlees is gaar als u er met een naald in prikt en het uitlopende vocht helder is.
  5. Smelt 2 el. boter in een pan en bak de stukjes peer 2 min. aan alle kanten.
  6. Blus met de Poire Williams en bestrooi met de suiker.
  7. Roer er het witloof onder en laat nog 5 min. verder garen (het witloof mag nog lichtjes krokant zijn).
  8. Haal het gebraad uit de ovenschaal en hou warm.
  9. Blus met de gevogeltefond en schraap de braadresten los met een houten lepel.
  10. Giet in een pan, roer er de gesnipperde uien onder en kruid met peper en zout.
  11. Laat de saus nog even opwarmen.
  12. Bak de spekjeskroketten 2 à 3 goudbruin in de frituurpan op 175 °C.

Afwerking

Snij de kalkoenfilet in gelijke sneetjes en verdeel over de borden. Lepel er de saus over. Serveer met de gestoofde peertjes en witloof en de spekjeskroketten.

Tip

Gebruikt u de gevulde kalkoenfilet (1,5 kg) uit de diepvries? Dan mag hij nog 20 min. langer garen op 180 °C.

Drankadvies:

Bier: Omer, Sterk blond bier

Wijn: Toscana Rosso I.G.T. Santa Martina, Tenute Ambrogio e Giovanni Folonari

Voedingswaarde:

  • Energie: 669 kcal
  • Eiwitten: 17.2 g
  • Vetten: 29.2 g
  • Koolhydraten: 79.5 g