Kalkoen met sinaasappelsaus

Gevulde kalkoen met sinaasappelsaus

Omschrijving

Gevogelte 2 | hoofdgerecht, gevogelte | 4 pers

tijd | ruim 3 uur

bron | 2015 december, Colruyt menugids, feestmenu’s

Ingrediënten

  • 1 verse gevulde kalkoen (3,5 kg)
  • 1.5 kg wortelen
  • 1 plantje platte peterselie
  • 3 sjalotten
  • 2 dl room
  • 1 el. boter
  • 850 g druiven zonder pitten (blik) (op siroop)
  • 4 eetl. sinaasappelmarmelade
  • 2.5 dl droge witte wijn
  • 4 dl gevogeltefond (bokaal)
  • 2 eetl. olijfolie
  • peper en zout
  • instantsausbinder (facultatief)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  2. Schik de kalkoen in een ovenschaal en bestrijk met 2 el. sinaasappel marmelade.
  3. Verdeel er de boter in klontjes over en giet er de gevogeltefond bij.
  4. Zet 1 u. in de voorverwarmde oven. 
  5. Neem de kalkoen uit de oven en bedruip met het braadvocht.
  6. Verlaag de temperatuur  tot 165 °C, dek de kalkoen af met aluminiumfolie en zet nog 1,5 à 2 u. in de oven. 
  7. Snij intussen de wortelen in gelijke staafjes van 1 bij 4 cm. 
  8. Laat de druiven uitlekken en vang het sap op. 
  9. Snipper de sjalotten fijn en de blaadjes peterselie grof. 
  10. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en bak de fijngesnipperde sjalotten glazig.  
  11. Voeg de staafjes wortel toe en overgiet met de witte wijn en het sap van de druiven.
  12. Laat 15 min. stoven op een zacht vuur. 
  13. Voeg de druiven en de room toe. Kruid met peper en zout en roer er de grof gesnipperde peterselie onder.
  14. Neem de kalkoen uit de ovenschaal en hou warm.
  15. Giet het braadvocht in een steelpannetje en roer er 2 el. sinaasappel marmelade onder.
  16. Bind eventueel lichtjes met instant sausbinder (de saus mag voldoende vloeibaar zijn). 
  17. Afwerking: Snij de kalkoen in gelijke sneetjes en lepel er wat saus over.
  18. Serveer met de wortelen en druiven, en geef er kroketten of aardappelsparretjes bij.

Drankadvies

Bier: Barbãr, Speciaalbier
Wijn: Hautes-Côtes de Beaune A.O.P., Albert Bichot

Voedingswaarde

  • Energie: 903 kcal
  • Eiwitten: 67.7 g
  • Vetten: 51.8 g
  • Koolhydraten: 36.7 g

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten