Gevulde kalkoen met sinaasappelsaus
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| ruim 3 uur
| 2015 december, Colruyt menugids, feestmenu’s
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 verse gevulde kalkoen (3,5 kg)
- 1.5 kg wortelen
- 1 plantje platte peterselie
- 3 sjalotten
- 2 dl room
- 1 el. boter
- 850 g druiven zonder pitten (blik) (op siroop)
- 4 el. sinaasappelmarmelade
- 2.5 dl droge witte wijn
- 4 dl gevogeltefond (bokaal)
- 2 el. olijfolie
- peper en zout
- instant sausbinder (facultatief)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schik de kalkoen in een ovenschaal en bestrijk met 2 el. sinaasappel marmelade.
- Verdeel er de boter in klontjes over en giet er de gevogeltefond bij.
- Zet 1 u. in de voorverwarmde oven.
- Neem de kalkoen uit de oven en bedruip met het braadvocht.
- Verlaag de temperatuur tot 165 °C, dek de kalkoen af met aluminiumfolie en zet nog 1,5 à 2 u. in de oven.
- Snij intussen de wortelen in gelijke staafjes van 1 bij 4 cm.
- Laat de druiven uitlekken en vang het sap op.
- Snipper de sjalotten fijn en de blaadjes peterselie grof.
- Verhit de olijfolie in een grote kookpot en bak de fijngesnipperde sjalotten glazig.
- Voeg de staafjes wortel toe en overgiet met de witte wijn en het sap van de druiven.
- Laat 15 min. stoven op een zacht vuur.
- Voeg de druiven en de room toe. Kruid met peper en zout en roer er de grof gesnipperde peterselie onder.
- Neem de kalkoen uit de ovenschaal en hou warm.
- Giet het braadvocht in een steelpannetje en roer er 2 el. sinaasappel marmelade onder.
- Bind eventueel lichtjes met instant sausbinder (de saus mag voldoende vloeibaar zijn).
- Afwerking: Snij de kalkoen in gelijke sneetjes en lepel er wat saus over.
- Serveer met de wortelen en druiven, en geef er kroketten of aardappelsparretjes bij.
Drankadvies
Wijn: | Hautes-Côtes de Beaune A.O.P., Albert Bichot |
Bier: | Barbãr, Speciaalbier |
Voedingswaarde
Energie: 903 Kcal | Eiwitten: 67,7 gr | Vetten: 51,8 gr | Koolhydraten: 36,7 gr |