Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Kalkoen met sinaasappelsaus | mijn receptenbundel

Gevulde kalkoen met sinaasappelsaus

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers  

| ruim 3 uur

| 2015 december, Colruyt menugids, feestmenu’s

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 verse gevulde kalkoen (3,5 kg)
  • 1.5 kg wortelen
  • 1 plantje platte peterselie
  • 3 sjalotten
  • 2 dl room
  • 1 el. boter
  • 850 g druiven zonder pitten (blik) (op siroop)
  • 4 el. sinaasappelmarmelade
  • 2.5 dl droge witte wijn
  • 4 dl gevogeltefond (bokaal)
  • 2 el. olijfolie
  • peper en zout
  • instant sausbinder (facultatief)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  2. Schik de kalkoen in een ovenschaal en bestrijk met 2 el. sinaasappel marmelade.
  3. Verdeel er de boter in klontjes over en giet er de gevogeltefond bij.
  4. Zet 1 u. in de voorverwarmde oven. 
  5. Neem de kalkoen uit de oven en bedruip met het braadvocht.
  6. Verlaag de temperatuur  tot 165 °C, dek de kalkoen af met aluminiumfolie en zet nog 1,5 à 2 u. in de oven. 
  7. Snij intussen de wortelen in gelijke staafjes van 1 bij 4 cm. 
  8. Laat de druiven uitlekken en vang het sap op. 
  9. Snipper de sjalotten fijn en de blaadjes peterselie grof. 
  10. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en bak de fijngesnipperde sjalotten glazig.  
  11. Voeg de staafjes wortel toe en overgiet met de witte wijn en het sap van de druiven.
  12. Laat 15 min. stoven op een zacht vuur. 
  13. Voeg de druiven en de room toe. Kruid met peper en zout en roer er de grof gesnipperde peterselie onder.
  14. Neem de kalkoen uit de ovenschaal en hou warm.
  15. Giet het braadvocht in een steelpannetje en roer er 2 el. sinaasappel marmelade onder.
  16. Bind eventueel lichtjes met instant sausbinder (de saus mag voldoende vloeibaar zijn). 
  17. Afwerking: Snij de kalkoen in gelijke sneetjes en lepel er wat saus over.
  18. Serveer met de wortelen en druiven, en geef er kroketten of aardappelsparretjes bij.
Drankadvies
Wijn: Hautes-Côtes de Beaune A.O.P., Albert Bichot
Bier: Barbãr, Speciaalbier
Voedingswaarde
Energie: 903 Kcal Eiwitten: 67,7 gr Vetten: 51,8 gr Koolhydraten: 36,7 gr

Categorieën