Gevulde kalkoen met groenterolletjes en bosbessenpuree
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ ± 10 pers
| voorbereiding 30 min / bereiding zelf 30 min +
2½ a 3 uur oven
| 2016.11.30 – Colruyt inspiratiefolder,
Schitteren aan de feesttafel
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Kalkoen
- 1 verse kalkoen (grootte ± 3.5 kg)
- 2 dl porto
- 2 dl gevogeltefond (bokaal)
- 2 el. olijfolie
Vulling
- ± 1 kg gehakt (maak zelf je keuze uit varkensgehakt, half-om-half, rundergehakt, kalfsgehakt, kippengehakt)
- kruid het gehakt naar eigen keuze (met gehaktkruiden of een mengeling van zout, peper en nootmuskaat)
- 1 bakje lichtjes gebakken champignons
- ± 100 gr gepelde en ongezouten pistachenoten
- glaasje porto
- 100 gr paneermeel en een eitje
Groenterolletjes
- 20 plakjes spek
- 3 pastinaken
- 2 wortelen (winterpenen)
- 1 rammenas
- 2 el. balsamicoazijn
Bosbessenpuree
- 2 kg aardappelen
- 3 sjalotten
- 5 el. koude boter
- 2 dl melk
- 4 el. bereide rode bosbessen met wijn (blik)
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
Voorbereiding
- Schil de pastinaken, de wortelen en de rammenas en snij in gelijke staafjes.
- Schil de aardappelen en snij in stukken.
- Snij de sjalotten in grove stukken.
- Maak je gehakt aan met jou eigen kruidenmengsel
Kalkoen
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Maak je gehakt aan en vul hiermee je kalkoen. Bind vast met keukentouw
- Leg de kalkoen in een ovenschaal en verdeel er 2 el. boter in klontjes over.
- Zet 1 uur in de voorverwarmde oven, samen met een kommetje water om uitdrogen te voorkomen.
- Bedruip het vlees tussendoor met het braadvocht
- Verlaag na 1 uur de oventemperatuur tot 165 °C.
- Verdeel de stukken sjalot rond de kalkoen en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.
- Laat nog 2 u. à 3 u. verder braden. Bedruip regelmatig met het braadvocht.
Groenterolletjes
- Verdeel intussen de groentestaafjes over een 2e ovenschaal, besprenkel met de olijfolie en kruid met peper en zout.
- Bak 15 min. mee in de oven met de kalkoen.
- Haal de groenten uit de oven en roer er de balsamico azijn onder. Laat even afkoelen.
- Neem enkele groentestaafjes en rol er een sneetje spek rond.
- Maak zo 20 rolletjes en leg ze in de ovenschaal. Hou ze nog even uit de oven
- Zet de groenterolletjes ± 20 min. voor het einde van de baktijd van de kalkoen in de oven om op te warmen.
Bosbessenpuree
- Kook intussen de aardappelen 20 min. in licht gezouten water.
- Giet af en pureer samen met 2 el. boter en de melk.
- Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Roer er de bereide bosbessen onder. Hou warm
Afwerking en eindresultaat
- Prik met een breinaald of een lang, dun mes in het midden van de kalkoen om te zien of hij gaar is.
- Het vocht moet helder zijn en de naald of het mes moet heet aanvoelen. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en hou warm.
- Verwijder indien nodig het overtollige vet uit de ovenschaal met keukenpapier.
- Giet er de porto in en schraap de braadresten los.
- Giet het braadvocht in een steelpan en roer er de gevogeltefond onder. Laat even inkoken.
- Neem van het vuur en klop er 1 el. koude boter (in klontjes) onder. Kruid met peper en zout.
- Serveer mooi op een bord en vooral
“Eet smakelijk en gniet van je kerstdiner” !
Drankadvies
Wijn: | Roodeberg – KWV – Western Cape – Zuid-Afrika |
Bier: | Tongerlo Blond, Abdijbier |
Voedingswaarde
Energie: 1113 Kcal | Eiwitten: 82,7 gr | Vetten: 59,4 gr | Koolhydraten: 56,6 gr |