Gevulde kalkoen met groenterolletjes en bosbessenpuree

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ ± 10 pers

| voorbereiding 30 min / bereiding zelf 30 min +
        2½ a 3 uur oven

| 2016.11.30 – Colruyt inspiratiefolder,
        Schitteren aan de feesttafel

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Kalkoen

  • 1 verse kalkoen (grootte ± 3.5 kg)
  • 2 dl porto
  • 2 dl gevogeltefond (bokaal)
  • 2 el. olijfolie

Vulling 

  • ± 1 kg gehakt (maak zelf je keuze uit varkensgehakt, half-om-half, rundergehakt, kalfsgehakt, kippengehakt)
  • kruid het gehakt naar eigen keuze (met gehaktkruiden of een mengeling van zout, peper en nootmuskaat)
  • 1 bakje lichtjes gebakken champignons
  • ± 100 gr gepelde en ongezouten pistachenoten
  • glaasje porto
  • 100 gr paneermeel en een eitje

Groenterolletjes 

  • 20 plakjes spek
  • 3 pastinaken
  • 2 wortelen (winterpenen)
  • 1 rammenas
  • 2 el. balsamicoazijn

Bosbessenpuree

  • 2 kg aardappelen
  • 3 sjalotten
  • 5 el. koude boter
  • 2 dl melk
  • 4 el. bereide rode bosbessen met wijn (blik)
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding

Voorbereiding
  1. Schil de pastinaken, de wortelen en de rammenas en snij in gelijke staafjes.
  2. Schil de aardappelen en snij in stukken.
  3. Snij de sjalotten in grove stukken.
  4. Maak je gehakt aan met jou eigen kruidenmengsel
Kalkoen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Maak je gehakt aan en vul hiermee je kalkoen. Bind vast met keukentouw
  3. Leg de kalkoen in een ovenschaal en verdeel er 2 el. boter in klontjes over.
  4. Zet 1 uur in de voorverwarmde oven, samen met een kommetje water om uitdrogen te voorkomen.
  5. Bedruip het vlees tussendoor met het braadvocht
  6. Verlaag na 1 uur de oventemperatuur tot 165 °C.
  7. Verdeel de stukken sjalot rond de kalkoen en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.
  8. Laat nog 2 u. à 3 u. verder braden. Bedruip regelmatig met het braadvocht.
Groenterolletjes
  1. Verdeel intussen de groentestaafjes over een 2e ovenschaal, besprenkel met de olijfolie en kruid met peper en zout.
  2. Bak 15 min. mee in de oven met de kalkoen.
  3. Haal de groenten uit de oven en roer er de balsamico azijn onder. Laat even afkoelen.
  4. Neem enkele groentestaafjes en rol er een sneetje spek rond.
  5. Maak zo 20 rolletjes en leg ze in de ovenschaal. Hou ze nog even uit de oven
  6. Zet de groenterolletjes ± 20 min. voor het einde van de baktijd van de kalkoen in de oven om op te warmen.
Bosbessenpuree
  1. Kook intussen de aardappelen 20 min. in licht gezouten water.
  2. Giet af en pureer samen met 2 el. boter en de melk.
  3. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  4. Roer er de bereide bosbessen onder. Hou warm
Afwerking en eindresultaat
  1. Prik met een breinaald of een lang, dun mes in het midden van de kalkoen om te zien of hij gaar is.
  2. Het vocht moet helder zijn en de naald of het mes moet heet aanvoelen. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en hou warm.
  3. Verwijder indien nodig het overtollige vet uit de ovenschaal met keukenpapier.
  4. Giet er de porto in en schraap de braadresten los.
  5. Giet het braadvocht in een steelpan en roer er de gevogeltefond onder. Laat even inkoken.
  6. Neem van het vuur en klop er 1 el. koude boter (in klontjes) onder. Kruid met peper en zout.
  7. Serveer mooi op een bord en vooral

“Eet smakelijk en gniet van je kerstdiner” !

 

Drankadvies
Wijn: Roodeberg – KWV – Western Cape – Zuid-Afrika
Bier: Tongerlo Blond, Abdijbier
Voedingswaarde
Energie: 1113 Kcal Eiwitten: 82,7 gr Vetten: 59,4 gr Koolhydraten: 56,6 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email