Gevulde kalkoen (2)

zelf vullen

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ feestelijk/ 8 a 12 pers

| ruim 3 uur

| 2012.11.22 – de Volkskrant (België)

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 3 à 4 kilo
  • 300 gram kalfsgehakt
  • 200 gram kippenlever
  • 4 sneetjes geroosterd witbrood, in blokjes
  • 6 tenen knoflook, gehakt
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • Ei
  • selderijblad, gehakt
  • schil van een citroen, geraspt
  • 250 gram roomboter
  • 3 glazen sherry (medium dry)
  • kaasdoek (of stuk uit een schoon T-shirt)
  • ½ liter kippenbouillon
  • 2 eetlepels bloem

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170°C, kruid de kalkoen royaal met peper en zout.
  2. Bak gehakt en levertjes bijna gaar en meng met het brood, de knoflook, sjalotten, selderijblad, citroenrasp en ei. Kruid met zout en peper.
  3. Vul de buikholte van de kalkoen met deze vulling.
  4. Laat de boter smelten en giet de sherry erbij.
  5. Drenk de kaasdoek in de botersaus en drapeer over de borst van de kalkoen.
  6. Braad de kalkoen vier uur in de oven (tot een kerntemperatuur 80°C), het laatste uur zonder kaasdoek.
  7. Bedruip regelmatig met de botersaus en laat na afloop even rusten.
  8. Voor de jus: schenk het braadvet in een sauspan, roer er twee eetlepels bloem doorheen en voeg een halve liter kippenbouillon in scheutjes toe.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email