Gevulde kalkoen (2)
zelf vullenOmschrijving
 | Hoofdgerecht/ feestelijk/ 8 a 12 pers
 | ruim 3 uur
 | 2012.11.22 – de Volkskrant (België)
Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten
- 1 kalkoen van 3 à 4 kilo
 - 300 gram kalfsgehakt
 - 200 gram kippenlever
 - 4 sneetjes geroosterd witbrood, in blokjes
 - 6 tenen knoflook, gehakt
 - 3 sjalotten, gesnipperd
 - Ei
 - selderijblad, gehakt
 - schil van een citroen, geraspt
 - 250 gram roomboter
 - 3 glazen sherry (medium dry)
 - kaasdoek (of stuk uit een schoon T-shirt)
 - ½ liter kippenbouillon
 - 2 eetlepels bloem
 
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170°C, kruid de kalkoen royaal met peper en zout.
 - Bak gehakt en levertjes bijna gaar en meng met het brood, de knoflook, sjalotten, selderijblad, citroenrasp en ei. Kruid met zout en peper.
 - Vul de buikholte van de kalkoen met deze vulling.
 - Laat de boter smelten en giet de sherry erbij.
 - Drenk de kaasdoek in de botersaus en drapeer over de borst van de kalkoen.
 - Braad de kalkoen vier uur in de oven (tot een kerntemperatuur 80°C), het laatste uur zonder kaasdoek.
 - Bedruip regelmatig met de botersaus en laat na afloop even rusten.
 - Voor de jus: schenk het braadvet in een sauspan, roer er twee eetlepels bloem doorheen en voeg een halve liter kippenbouillon in scheutjes toe.