Gevulde kalkoen (2)
zelf vullenOmschrijving
| Hoofdgerecht/ feestelijk/ 8 a 12 pers
| ruim 3 uur
| 2012.11.22 – de Volkskrant (België)
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kalkoen van 3 à 4 kilo
- 300 gram kalfsgehakt
- 200 gram kippenlever
- 4 sneetjes geroosterd witbrood, in blokjes
- 6 tenen knoflook, gehakt
- 3 sjalotten, gesnipperd
- Ei
- selderijblad, gehakt
- schil van een citroen, geraspt
- 250 gram roomboter
- 3 glazen sherry (medium dry)
- kaasdoek (of stuk uit een schoon T-shirt)
- ½ liter kippenbouillon
- 2 eetlepels bloem
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170°C, kruid de kalkoen royaal met peper en zout.
- Bak gehakt en levertjes bijna gaar en meng met het brood, de knoflook, sjalotten, selderijblad, citroenrasp en ei. Kruid met zout en peper.
- Vul de buikholte van de kalkoen met deze vulling.
- Laat de boter smelten en giet de sherry erbij.
- Drenk de kaasdoek in de botersaus en drapeer over de borst van de kalkoen.
- Braad de kalkoen vier uur in de oven (tot een kerntemperatuur 80°C), het laatste uur zonder kaasdoek.
- Bedruip regelmatig met de botersaus en laat na afloop even rusten.
- Voor de jus: schenk het braadvet in een sauspan, roer er twee eetlepels bloem doorheen en voeg een halve liter kippenbouillon in scheutjes toe.