Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Gevulde Kalkoen (1) | mijn receptenbundel

Gevulde kalkoen (1)

reeds gevuld bij de Colruyt zelf

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ feestelijk/ 8 a 12  pers

| ruim 2 uur

| 2014.12.03 Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 verse gevulde kalkoen (± 3,5 kg, deze is bij de Colruyt alleen verkrijgbaar tijdens de eindejaarsperiode)
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 2 el. boter

Voor de saus

  • 1 glas rode porto
  • 2 el. aalbessengelei
  • 1 glas kippenbouillon (1/4 blokje opgelost in 1 glas heet water)
  • 2 dl room

Bereiding

5 min + 3 u in de oven
  1. Laat de oven 10 min. voorverwarmen op 200 °C.
  2. Leg de kalkoen in een ovenschotel of op de ovenplaat en verdeel er de boter over (in nootjes). Kruiden is niet nodig.
  3. Schuif de kalkoen in de oven. Zet er een kommetje water bij, om uitdrogen te voorkomen.
  4. Laat 1 u braden en bedruip het vlees af en toe met het braadvocht. De kalkoen moet mooi bruin worden.
  5. Verlaag de temperatuur tot 165 °C en verdeel de fijngesneden wortel en ui rond het vlees.
  6. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en laat nog 1 u 30 min. à 2 u verder braden.
  7. Bedruip regelmatig met het braadvocht.
  8. Prik met een breinaald in het midden van de kalkoen, om na te gaan of hij voldoende gebakken is: het vocht moet helder zijn en de naald moet heet aanvoelen op uw arm.
  9. Haal de kalkoen uit de oven en uit de ovenschotel. Verwijder indien nodig het overtollige vet uit de schotel met keukenpapier.
  10. Giet een glas porto bij het braadvocht en schraap de braadresten los.
  11. Giet de saus door een zeef in een braadpan, voeg de aalbessengelei en de kippenbouillon toe en roer goed dooreen.
  12. Zet op een hevig vuur, voeg de room toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Afwerking
  1. Snij de vleugels en de billen van de kalkoen en verdeel het vlees in dikke sneden.
  2. Dien op met kroketten of aardappelsparretjes en appelen, gevuld met veenbessen.
  3. Geef er de saus apart bij.
TIP voor “diepvriesvlees”

Een gevulde kalkoen uit de diepvriesafdeling weegt ± 3 kg en is voldoende voor 8 à 10 personen.
–   Voorbereiding: de kalkoen niet laten ontdooien.
–   Laat nog ± 2 u 30 min. verder braden.

 

Drankadvies
Wijn: Bourgogne met mooie donkere kleur. Zijn aangename fruitigheid en zijn subtiele boeket ontleent hij aan de edele pinot-noirdruif.

– Bourgogne A.C. Pinot Noir
– Réserve de la Perlière
– Louis Moulin

Na de intense aroma’s van rijp fruit (kers en pruim) volgt een geconcentreerde en evenwichtige smaak met een goede structuur. In de aangename afdronk zitten soepele tannines

– Casa Mayor
– Cabernet Sauvignon Old Vines
– Chili

Bier:
Voedingswaarde
Energie: 536 Kcal Eiwitten: 50,3 gr Vetten: 32,9 gr Koolhydraten: 7,8 gr

Categorieën