Omschrijving:
Hoofdgerecht | gevogelte | 4 personen
Bereidingstijd: ruim 20 min voorbereidingen en dan minder dan 30 min bereiding.
Bron: 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
Ingrediënten:
- 4 fazantenborstfilets (diepvries)
- 300 g erwten (diepvries)
- 20 g gedroogde bospaddenstoelen
- 2 takjes peterselie (vers)
- 500 g zoete aardappel
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 50 g boter (+ 2 eetl koude, echte boter)
- 2 dl gevogeltefond (bokaal)
- 2 eetl. cognac
- peper en zout
Voorbereiding (ontdooien + 20 min + weken):
- Laat de fazantenborstfilets oppervlakkig ontdooien en dep droog.
- Snij dikke filets eventueel in de lengte middendoor tot op 1 cm van de rand.
- Laat de gedroogde bospaddenstoelen ± 30 min. weken in lauw water.
- Snij grote stukken wat fijner. Zeef het weekvocht en bewaar het voor de saus (er mag geen zand meer overblijven).
- Snipper de sjalot, het knoflook en de peterselie fijn.
- Schil de zoete aardappelen en snij in gelijke stukken.
- Meng de geweekte bospaddenstoelen met de peterselie.
- Kruid met peper en zout en besprenkel met de cognac.
- Verdeel de champignonmengeling over de fazantenborstfilets en rol mooi dicht.
- Steek vast met een cocktailprikker.
Bereiding (25 min):
- Doe de zoete aardappelen en het fijngesnipperd knoflook in een kookpot en overgiet met 2 dl gevogeltefond.
- Laat 15 min. koken. Pureer en kruid met peper en zout.
- Smelt 1 eetl. boter in een kookpot en bak de sjalot glazig.
- Voeg de erwtjes en 1/2 dl water toe. Laat 5 min. garen. Kruid met peper en zout.
- Smelt 2 eetl. boter in een braadpan en bak de fazantenrolletjes aan alle kanten goudbruin.
- Dek af en laat nog ± 10 min. garen op een zacht vuur.
- Haal de fazantenrolletjes uit de pan en hou warm.
- Blus de pan met 1 dl weekvocht van de bospaddenstoelen.
- Klop er 50 g koude boter in klontjes onder. Kruid met peper en zout.
- Schep wat zoete aardappelpuree op het bord en wrijf een beetje open met een lepel.
- Snij de fazant in sneetjes en leg ze op de puree.
- Lepel er de saus rond en bestrooi met de erwtjes.
- Serveer met kroketten.
Drankadvies:
Bier: Westmalle Tripel, Trappistenbier
Wijn: Château Saint-Jean ‘Plan de Dieu’, A.O.P. Côtes du Rhône Villages
Voedingswaarde:
- Energie: 580 kcal
- Eiwitten: 43.4 g
- Vetten: 32.7 g
- Koolhydraten: 25.6 g