Zin in een overheerlijk dessert met een apart tintje? Deze is super lekker!!!

Omschrijving

| Dessert/ 4 a 6 pers

| 39 min  + 17 min afbakken

| James Park, via facebook en min of meer aangepast naar eigen smaak

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 190 ml  (volle) melk
  • 35 gr bloem
  • 35 gr boter
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • eigeel van 3 eieren (ong.65 gr), indien te machtig gebruik dan 1 eidooier
  • eiwit van 5 eieren (ong.115 gr)
  • 135 gr pure chocolade 70% (of chocoladeparels)
  • 3 a 5 gr zout.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  2. Eventueel kan je de basis van de souffle ook vooraf klaarmaken en in de koelkast bewaren.
  3. Het afbakken kan dan later gebeuren.
  4. Bereid de vormpjes voor
    1. Boter en kristalsuiker.
    2. Beboter elk schaaltje grondig en laat geen plekjes onbeboterd achter.
    3. Voeg een kleine hoeveelheid suiker in één van de schaaltjes.
    4. Rol de schaaltjes rond op hun kant en al draaiend laat je het overtollige suiker in het volgend schaaltje vallen.
    5. Herhaal dit tot al uw schaaltjes gelijkmatig zijn bedekt met suiker.
    6. De resterende suiker kan je gebruiken in stap 6.
  5. Meng de bloem, boter en zout
    1. 30 g bloem, 34 gr boter, 3 a 7 gr zout
    2. Meng deze ingrediënten samen tot ze een vaste massa vormen totdat je een droge bal hebt.
    3. Tip: het zout in deze soufflé werden gebruikt om de scherpe smaak van de pure chocolade te verzachten. Iets minder zout mag ook bv 3 g.
  6. Verhit de melk en de suiker
    1. 190 cc melk, 75 gr suiker
    2. Breng de melk en de suiker in een kleine pan aan de kook op een zacht vuurtje en onder voortdurend roeren.
  7. Voeg het bloemmengsel toe in de pan
    1. Voeg de bloem-boter mengsel bij de warme melk toe en blijf roeren tot deze massa is opgelost.
    2. Kook nog ongeveer 4 minuten door op laag vuur tot het mengsel een dikke, kleverige textuur heeft verkregen.
  8. Chocolate
    1. 135 g Pure chocolade 70% (of pure chocoladeparels)
    2. Roer er tenslotte de chocolade door en blijf roeren tot de chocolade volledig gesmolten is en geen klontertjes meer bevat.
  9. Voeg eidooier
    1. Eigeel van 3 eieren ondermengen aan de chocolade basis en klop tot het goed is opgenomen, tot je een homogeen mengsel hebt en het eigeel goed is opgenomen.
  10. Reserve indien gewenst
    1. Tot hier is de basis voor de souffle klaar.
    2. Dit kan je maximaal één week in de koelkast bewaren.
    3. Wanneer u klaar om ze te bakken en te serveer, ga dan door naar de volgende stap.
  11. Klop de eiwitten
    1. 112 g eiwit, 23 g kristalsuiker
    2. Klop het eiwit met de suiker op tot een vaste witte schuim, tot je glanzende pieken ziet  vormen.
  12. Schep de meringue (stijf geklopt eiwit) in souffle basis
    1. Schep voorzichtig meringue in soufflé basis in drie fasen.
  13. Vul vormpjes
    1. Vul je voorbereide schaaltjes met de soufflé tot aan de bovenste rand.
    2. Gebruik de achterkant van een mes om het overtollige beslag te verwijderen van de rand voor het creëren van een vlakke ondergrond.
    3. Gebruik een droge papieren doek te vegen overtollige deeg van de randjes weg.
  14. Bakken
    1. Plaats de vormpjes op een bakplaat en bak gedurende 17 minuten.
    2. OPMERKING: Het bakken gedurende 17 minuten zal een souffle opleveren met een custardy textuur en een gesmolten centrum.
    3. Verhoog de tijd om 18-19 minuten voor een compleet set souffle met een veerkrachtige textuur.
  15. Garneer
    1. Met behulp van een kleine zeef, bestuif de bovenkant met poedersuiker en serveer direct.
    2. De afgebakken soufflés zullen snel barsten en leeglopen als je ze niet onmiddellijk serveert.
    3. Serveer zoals ze is, of opengespleten en vullen met créme anglaise.
    4. Als variatie kan je vanille ijscréme gebruiken.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email