Zin in een overheerlijk dessert met een apart tintje? Deze is super lekker!!!
Omschrijving
| Dessert/ 4 a 6 pers
| 39 min + 17 min afbakken
| James Park, via facebook en min of meer aangepast naar eigen smaak
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 190 ml (volle) melk
- 35 gr bloem
- 35 gr boter
- 100 gr fijne kristalsuiker
- eigeel van 3 eieren (ong.65 gr), indien te machtig gebruik dan 1 eidooier
- eiwit van 5 eieren (ong.115 gr)
- 135 gr pure chocolade 70% (of chocoladeparels)
- 3 a 5 gr zout.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Eventueel kan je de basis van de souffle ook vooraf klaarmaken en in de koelkast bewaren.
- Het afbakken kan dan later gebeuren.
- Bereid de vormpjes voor
- Boter en kristalsuiker.
- Beboter elk schaaltje grondig en laat geen plekjes onbeboterd achter.
- Voeg een kleine hoeveelheid suiker in één van de schaaltjes.
- Rol de schaaltjes rond op hun kant en al draaiend laat je het overtollige suiker in het volgend schaaltje vallen.
- Herhaal dit tot al uw schaaltjes gelijkmatig zijn bedekt met suiker.
- De resterende suiker kan je gebruiken in stap 6.
- Meng de bloem, boter en zout
- 30 g bloem, 34 gr boter, 3 a 7 gr zout
- Meng deze ingrediënten samen tot ze een vaste massa vormen totdat je een droge bal hebt.
- Tip: het zout in deze soufflé werden gebruikt om de scherpe smaak van de pure chocolade te verzachten. Iets minder zout mag ook bv 3 g.
- Verhit de melk en de suiker
- 190 cc melk, 75 gr suiker
- Breng de melk en de suiker in een kleine pan aan de kook op een zacht vuurtje en onder voortdurend roeren.
- Voeg het bloemmengsel toe in de pan
- Voeg de bloem-boter mengsel bij de warme melk toe en blijf roeren tot deze massa is opgelost.
- Kook nog ongeveer 4 minuten door op laag vuur tot het mengsel een dikke, kleverige textuur heeft verkregen.
- Chocolate
- 135 g Pure chocolade 70% (of pure chocoladeparels)
- Roer er tenslotte de chocolade door en blijf roeren tot de chocolade volledig gesmolten is en geen klontertjes meer bevat.
- Voeg eidooier
- Eigeel van 3 eieren ondermengen aan de chocolade basis en klop tot het goed is opgenomen, tot je een homogeen mengsel hebt en het eigeel goed is opgenomen.
- Reserve indien gewenst
- Tot hier is de basis voor de souffle klaar.
- Dit kan je maximaal één week in de koelkast bewaren.
- Wanneer u klaar om ze te bakken en te serveer, ga dan door naar de volgende stap.
- Klop de eiwitten
- 112 g eiwit, 23 g kristalsuiker
- Klop het eiwit met de suiker op tot een vaste witte schuim, tot je glanzende pieken ziet vormen.
- Schep de meringue (stijf geklopt eiwit) in souffle basis
- Schep voorzichtig meringue in soufflé basis in drie fasen.
- Vul vormpjes
- Vul je voorbereide schaaltjes met de soufflé tot aan de bovenste rand.
- Gebruik de achterkant van een mes om het overtollige beslag te verwijderen van de rand voor het creëren van een vlakke ondergrond.
- Gebruik een droge papieren doek te vegen overtollige deeg van de randjes weg.
- Bakken
- Plaats de vormpjes op een bakplaat en bak gedurende 17 minuten.
- OPMERKING: Het bakken gedurende 17 minuten zal een souffle opleveren met een custardy textuur en een gesmolten centrum.
- Verhoog de tijd om 18-19 minuten voor een compleet set souffle met een veerkrachtige textuur.
- Garneer
- Met behulp van een kleine zeef, bestuif de bovenkant met poedersuiker en serveer direct.
- De afgebakken soufflés zullen snel barsten en leeglopen als je ze niet onmiddellijk serveert.
- Serveer zoals ze is, of opengespleten en vullen met créme anglaise.
- Als variatie kan je vanille ijscréme gebruiken.