Gelakte eend met gemarineerde groenten
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ feestelijk/ 4 pers
| 1 u en 20 min
| 2015.10.08 – Lidl reclamefolder, herfst
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 Barberie eend (ontdooid)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 el olijfolie
- 50 ml ketjap
- 1,5 el sambal
- 1 el honing
- 1 el tomatenpuree
- 150 ml wildfond
- 1 el roomboter
- 200 gr rijst
- 1 el kerriepoeder
- 1 el suiker
- 100 ml azijn (of citroen)
- 4 lente uitjes
- 1 komkommer
- 2 paksoi
- Zout
- Ovenschaal en staafmixer
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Breng een grote pan met water aan de kook en dompel de eend erin onder, zo maak je de huid strak.
- Haal de eend eruit en leg het in een ovenschaal.
- Kruid de eend ruim met zout en zet de schaal 30 a 40 min in de oven
- Pel en snipper de ui en de knoflook
- Verhit 3 eetlepels olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
- Voeg de ketjap, 1 el sambal, honing, tomatenpuree en de wildfond toe en laat inkoken.
- Voeg de roomboter bij de ingekookte saus en mix met de staafmixer.
- Haal de eend uit de oven en giet de saus over de eend.
- Zet de oven op 120 °C en zet de eend nog 1 uur terug in de oven.
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Verhit een pan met 1 el olie en de kerriepoeder.
- Voeg de suiker toe, dan de azijn (of citroen) en breng het geheel aan de kook.
- Voeg ½ el sambal en 1 dl water toe, breng op smaak met zout, roer nog even door en zet dan het vuur uit.
- Verwijder de buitenste bladeren van de lente uitjes
- Snij de uien schuin in stukken van 1 cm en voeg ze toe aan de pan.
- Snij de stelen van de paksoi schuin en voeg deze ook toe aan de pan.
- Snij de komkommer in de lengte door de helft en dan door midden, verwijder de zaadjes.
- Snij vervolgens in dunne plakjes. Voeg toe en laat even 15 min marineren
- Haal de eend uit de oven. Snij het vlees van de eend
- Serveer de rijst in een kopje en keer dit om op het bord
- Voor een mooie presentatie. Verdeel het eenden vlees over de borden en maak het geheel af met de gemarineerde groenten en met sap uit de ovenschaal van de eend.