Gehaktschotel met raapjes, prei en champignons

Omschrijving

 Varkensvlees| hoofdgerecht | 4 personen

tijd | 50 min waarvan 25 min in de oven

bron | 2015.01.02 – Colruyt inspiratiefolder, recepten voor elke dag

Ingrediënten

  • 400 g varkensgehakt (beenhouwerij)
  • 250 g champignons (versmarkt of diepvries)
  • 4 raapjes
  • 2 preien
  • 1 ui
  • 600 g aardappelen
  • 3 eetl. boter
  • 3 eetl. panko (Japans paneermeel)
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 1 blaadje laurier
  • zwarte peper (molen) en zout

Bereiding

  1. Snij verse champignons in 4, schil de raapjes en snij in blokjes van 1/2 cm, snipper de preien en de ui fijn, schil de aardappelen en snij in 2.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de fijngesnipperde ui glazig. Voeg het gehakt toe en maak los met een vork.
  3. Doe er de tomatenpuree bij en laat al roerend meebakken.
  4. Voeg de prei, de (diepgevroren of vers in dunne ringen gesneden) champignons en een scheutje water toe.
  5. Kruid met de tijm en de laurier, zwarte peper en zout. Laat 20 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
  6. Verhit ondertussen 1 el. boter in een pan en stoof de raapjes 15 à 20 min. tot ze zacht zijn.
  7. Kook de aardappelen ± 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af, pureer en voeg de raapblokjes toe. Kruid met zwarte peper en zout.
  8. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  9. Verdeel het gehakt over een ovenschaal en bestrijk met de puree.
  10. Strooi er de panko over en leg er de rest van de boter in klontjes op.
  11. Zet 25 min. in de hete oven.

Drankadvies

Bier: Floreffe Dubbel Abdijbier
Wijn: Duc de Lerme A.O.P. Languedoc

Voedingswaarde

  • Energie: 627 kcal
  • Eiwitten: 24.1 g
  • Vetten: 40.9 g
  • Koolhydraten: 40.7 g