Gegrilde hertenbiefstuk
Gegrilde hertenbiefstuk met stoofperen chutney & pastinaakstamppotOmschrijving
| Hoofdgerecht/ Wild/ 4 pers
| ± 1 uur + afkoelen
| herfst 2016, seizoenmagazine Plus
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Chutney
- 500 gr stoofperen
- 1 rode ui (fijngesnipperd)
- 125 ml witte wijnazijn
- 150 gr suiker
- 3 el rozijnen
- ½ tl kaneelpoeder
- 3 takjes tijm
Stampot
- 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 600 gr pastinaak, geschild en in stukjes
Hert
- 4 hertenbiefstukken, kamertemperatuur
- 2 el olijfolie
- 2 schone jampotten, pureerstamper en grillpan
Bereiding
- Schil de stoofperen, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes.
- Breng de peer met de overige chutney ingrediënten tegen de kook in een pan met dikke bodem
- Laat zonder deksel in 25 a 30 min op laag vuur zachtjes inkoken, roer geregeld
- Schep de chutney in de potten, sluit ze en laat 15 min op z’n kop afkoelen.
- Zet de potten weer rechtop en laat de chutney helemaal afkoelen
- Kook voor de stamppot de aardappelen en pastinaak in 20 min gaar
- Verhip de grillpan, bestrijk de biefstukken met de olie en bestrooi met peper en zout
- Gril ze in 2 min per kant bruin en van binnen rosé, laat 5 min rusten in aluminiumfolie
- Giet de aardappelen pastinaak af.
- Stamp de groenten met wat kookvocht tot een smeuïge stamppot
- Verdeel over 4 borden met de biefstuk en de chutney
- TIP:
- Hert & Ree: reevlees is iets verfijnder dan hertenvlees, maar er is een overeenkomst: zowel een ree- als een hertenbiefstuk bereid je als een runderbiefstuk.
- Wrijf in met peper en zout en bak in een paar minuten per kant gaar.
Drankadvies
Wijn: |
Côte du Rhône Villages Grande Réserve |
Bier: | — |
Voedingswaarde
Energie: 545 Kcal | Vetten: 13 gr waarvan verz. vetzuren: 3 gr |
Koolhydraten: 68 gr waarvan suikers: 23 gr |
Eiwitten: 33 gr | Vezels: – gr | Natrium: 0,7 g |