Gegrilde hertenbiefstuk

Gegrilde hertenbiefstuk met stoofperen chutney & pastinaakstamppot

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ Wild/ 4 pers

| ± 1 uur + afkoelen

| herfst 2016, seizoenmagazine Plus

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Chutney

  • 500 gr stoofperen
  • 1 rode ui (fijngesnipperd)
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 150 gr suiker
  • 3 el rozijnen
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 3 takjes tijm

Stampot

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 600 gr pastinaak, geschild en in stukjes

Hert

  • 4 hertenbiefstukken, kamertemperatuur
  • 2 el olijfolie
  • 2 schone jampotten, pureerstamper en grillpan

Bereiding

  1. Schil de stoofperen, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes.
  2. Breng de peer met de overige chutney ingrediënten tegen de kook in een pan met dikke bodem
  3. Laat zonder deksel in 25 a 30 min op laag vuur zachtjes inkoken, roer geregeld
  4. Schep de chutney in de potten, sluit ze en laat 15 min op z’n kop afkoelen.
  5. Zet de potten weer rechtop en laat de chutney helemaal afkoelen
  6. Kook voor de stamppot de aardappelen en pastinaak in 20 min gaar
  7. Verhip de grillpan, bestrijk de biefstukken met de olie en bestrooi met peper en zout
  8. Gril ze in 2 min per kant bruin en van binnen rosé, laat 5 min rusten in aluminiumfolie
  9. Giet de aardappelen pastinaak af.
  10. Stamp de groenten met wat kookvocht tot een smeuïge stamppot
  11. Verdeel over 4 borden met de biefstuk en de chutney
  12. TIP:
    1. Hert & Ree: reevlees is iets verfijnder dan hertenvlees, maar er is een overeenkomst: zowel een ree- als een hertenbiefstuk bereid je als een runderbiefstuk.
    2. Wrijf in met peper en zout en bak in een paar minuten per kant gaar.
Drankadvies
Wijn:

Côte du Rhône Villages Grande Réserve

Bier:
Voedingswaarde
Energie: 545 Kcal Vetten: 13 gr
waarvan verz. vetzuren: 3 gr
Koolhydraten: 68 gr
waarvan suikers: 23 gr
Eiwitten: 33 gr Vezels: – gr Natrium: 0,7 g

 

Categorieën