Gedroogde tomaten

zelf maken is toch nog altijd het lekkerste...

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ bijgerecht

| ± ruim 2,5 u

| gevonden op internet en beetje van mijzelf

Als extra smaak te gebruiken in diverse gerechten. Zelf geprobeerd en erg lekker! 
Bereidingstijd: afhankelijk van de dikte van je tomaten

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • Tomaten. bv pruimtomaten. Ook goed geschikt zijn goede vleestomaten met weinig pitten.
  • Peper. zout.
  • 1 dl olijfolie.
  • 4 teentjes knoflook.
  • 2 tl vloeibare honing
  • Bakpapier
  • Olijfolie om te bewaren

Bereiding

  1. De tomaten pellen, halveren of in vier snijden, naargelang de grootte en de pitten eruit duwen.
  2. De tomaten op bakpapier op de ovenplaat leggen.
  3. De geperste look in enkele lepels olie fruiten, maar niet bruinen.
  4. Van het vuur nemen enkele lepels olie toevoegen en dan de honing eronder roeren.
  5. Voeg dan de rest van de olie toe.
  6. Smeer de tomaten in met dit mengsel en bestrooi met peper en zout.
  7. Draai de tomaten om en strijk ook de onderzijde in met olie en bestrooi eveneens met peper en zout.
  8. Plaats in een voorverwarmde oven van 200° C, maar verlaag onmiddellijk de temperatuur op 80° C!
  9. Laat 2,5 uur drogen in de oven met de deur op een kier.
  10. Draai de tomaten om en laat nog 2,5 uur drogen.
  11. Zijn de tomaten vlugger droog kan de oven eerder uitgeschakeld worden.
  12. Zijn de tomaten tamelijk dik de droogtijd met een uur verlengen.
  13. De tomaten kunnen zo gebruikt worden of je kan ze gedurende verschillende weken bewaren in bokaaltjes, overgoten met olijfolie.
  14. Als je de gedroogde tomaten nog warm in bokaaltjes dicht draait  is het net als ‘wekken’ en kunnen ze een paar maanden bewaard blijven

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email