Gedroogde tomaten
zelf maken is toch nog altijd het lekkerste...Omschrijving
| Hoofdgerecht/ bijgerecht
| ± ruim 2,5 u
| gevonden op internet en beetje van mijzelf
Als extra smaak te gebruiken in diverse gerechten. Zelf geprobeerd en erg lekker!
Bereidingstijd: afhankelijk van de dikte van je tomaten
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- Tomaten. bv pruimtomaten. Ook goed geschikt zijn goede vleestomaten met weinig pitten.
- Peper. zout.
- 1 dl olijfolie.
- 4 teentjes knoflook.
- 2 tl vloeibare honing
- Bakpapier
- Olijfolie om te bewaren
Bereiding
- De tomaten pellen, halveren of in vier snijden, naargelang de grootte en de pitten eruit duwen.
- De tomaten op bakpapier op de ovenplaat leggen.
- De geperste look in enkele lepels olie fruiten, maar niet bruinen.
- Van het vuur nemen enkele lepels olie toevoegen en dan de honing eronder roeren.
- Voeg dan de rest van de olie toe.
- Smeer de tomaten in met dit mengsel en bestrooi met peper en zout.
- Draai de tomaten om en strijk ook de onderzijde in met olie en bestrooi eveneens met peper en zout.
- Plaats in een voorverwarmde oven van 200° C, maar verlaag onmiddellijk de temperatuur op 80° C!
- Laat 2,5 uur drogen in de oven met de deur op een kier.
- Draai de tomaten om en laat nog 2,5 uur drogen.
- Zijn de tomaten vlugger droog kan de oven eerder uitgeschakeld worden.
- Zijn de tomaten tamelijk dik de droogtijd met een uur verlengen.
- De tomaten kunnen zo gebruikt worden of je kan ze gedurende verschillende weken bewaren in bokaaltjes, overgoten met olijfolie.
- Als je de gedroogde tomaten nog warm in bokaaltjes dicht draait is het net als ‘wekken’ en kunnen ze een paar maanden bewaard blijven