Gebakken zalm met puree van zoete aardappel en mierikswortel
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| ± 35 min
| 2015 december, Colruyt menugids, feestmenu’s
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 4 Atlantische zalmhaasjes (diepvries)
- 800 g verse spinazie
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 600 g zoete aardappelen
- 2 dl room
- 2 el. mierikswortel met room (bokaal)
- 8 fleurons (halvemaantjes in bladerdeeg)
- 2 el. geroosterde sesamzaadjes
- 3 el. olijfolie
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
- Laat de zalmhaasjes oppervlakkig ontdooien en dep droog met keukenpapier.
- Schil de zoete aardappelen en snij in gelijke stukken.
- Snipper de gember en de teentjes knoflook fijn.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Kook de stukken zoete aardappel 20 min. gaar in licht gezouten water.
- Giet af en prak fijn met een vork, breng op smaak met de mierikswortelroom, 1 dl room, peper en zout.
- Schik intussen de fleurons op een bakplaat met bakpapier en zet ze 10 min. in de voorverwarmde oven.
- Verdeel de fijngesnipperde gember over de zalmhaasjes en kruid met peper en zout.
- Verhit 2 el. olijfolie in een braadpan en bak de zalmhaasjes ± 5 min. aan elke kant.
- Neem de stukken vis uit de pan en hou warm.
- Verhit intussen 1 el. olijfolie in een kookpot en bak het fijngesnipperde knoflook glazig.
- Meng er de spinazie onder en laat 2 à 3 min. slinken, kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Roer er de sesamzaadjes onder.
- Voeg 1 dl room toe aan de pan van de vis en schraap de braadresten los met een houten lepel. Kruid met peper en zout.
- Afwerking: Verdeel de zoete aardappelpuree over de borden.
- Schik er wat spinazie en een zalmhaasje op, en lepel er een beetje saus over.
- Werk het bord af met 2 lauwe fleurons.
Drankadvies
Wijn: | Verdicchio dei Castelli di Jesi D.O.C. Classico, Moncaro – Marche – Italië |
Bier: | Hopus, Sterk blond bier |
Voedingswaarde
Energie: 792 Kcal | Eiwitten: 38,5 gr | Vetten: 58,9 gr | Koolhydraten: 26,6 gr |