Aardbeien- en bosvruchtenslofjes

Omschrijving

| Mini-slofjes /  8 a 10 stuks

| 15 min voorbereiding/ 20 min bakken/ 10 min afwerking

| Uit eigen keuken.

Uitgelichte afbeelding

Ter info

Op internet zijn verschillende recepten te vinden. Uiteindelijk heb ik mijn versie gemaakt en uitgewerkt.

De verhoudingen van dit recept zijn voor ongeveer 8 a 10 minislofjes.
De slofjes (sloffenvormen, groot en/of klein) zijn te koop bij Bouwhuis/ baktotaal

Het garneren met fruit is geheel naar eigen keuze. Je kan er alle soorten fruit voor gebruiken. Vandaag gebruik gemaakt van aardbeien en bosvruchten. Ter aanvulling nog andere mogelijkheden gevonden en weergegeven. Daar ik hier een grotere hoeveelheid heb gemaakt, wilde ik meerdere variaties maken maar zijn het er uiteindelijk slechts 2 geworden.

Ingrediënten

Sloffendeeg

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr (ongezouten) roomboter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr lichtbruine basterdsuiker (in Belgie vindt je hiervoor de Cassonade)
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout

Spijsvulling

  • 150 gr amandelspijs (is in de supermarkt makkelijk verkrijgbaar)
  • ½ losgeklopt ei

Banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 35 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 1 vanillestokje

Topping

  • ½ portie banketbakkersroom 
  • 250 ml opgeklopt slagroom

Geleren

  • 2 bl gelatine
  • 1 citroen
  • 100 ml water
  • 100 gr suiker
  • 120 gr abrikozenjam (of een jam met licht kleur naar eigen smaak)

Fruitkeuze mogelijkheden

 Aardbeienslofjes  Gekarameliseerde peer  Bosvruchten
 1x het recept banketbakkersroom  1x het recept banketbakkersroom  250 ml opgeklopt slagroom
 Eenzelfde hoeveelheid slagroom  25 gr boter + 50 gr suiker 70 gr suiker
 500 gr aardbeien, in stukjes  4 peren, geschild en in stukjes  250 gr Mascarpone (of Ricotta, is minder vet)
 Geleren  Geleren  150 gr bosvruchtenjam
 Poedersuiker, om te bestuiven  Kaneelpoeder, om te bestuiven  350 gr verse bosvruchten
 Geleren
 Poedersuiker, om te bestuiven

Extra nodig

  • 500 ml Slagroom
  • 8 mini-sloffenringen
  • bakspray (of gesmolten boter) voor het invetten van de sloffenringen
  • bakpapier
  • spuitzak(ken)

Bereiding

Sloffendeeg
  1. Weeg alle ingrediënten eerst af, laat je oven voorverwarmen op 180 °C
  2. Breng je roomboter (zacht en op kamertemperatuur), in je mengkom van een keukenmachine
  3. Voeg hier de suiker, eidooier, citroenzeste (rasp) bij en laat alles goed mengen tot een homogeen beslag
  4. Bloem met bakpoeder zeven, zodat je geen klontjes hebt
  5. Voeg nu beetje bij beetje je bloem, met bakpoeder, doorheen tot alles goed vermengd is
  6. NB: voor de stoombootslofjes heb ik een theelepel speculaaskruiden toegevoegd
  7. Tenslotte haal je je deegbal uit de machine, kneed nog 1 x goed door en maak een platte plak, vouw deze in keukenfolie en laat minimaal 1 u afkoelen/ opstijven in de koelkast. Hierdoor kan je hem beter uitrollen en je sloffenvormen uitsteken.
  8. Na koelen: strooi wat bloem op je aanrechtblad en rol je deeg uit tot een dikte van 5 mm.
  9. Met 1 sloffenring kan je nu alle slofjes uitsteken.
  10. Vet alle sloffenringen goed in met boter en leg ze op een bakpapier.
  11. In elke sloffenring leg je een plakje deeg, duw met je vinger voorzichtig een gootje in het midden van je deeg
  12. Spuit nu met een spuitzak wat amandelspijs OF banketbakkersroom in dit gootje
  13. Bak de slofjes in de voorverwarmde oven gedurende zo’n 20 min
  14. Haal ze daarna uit de oven en laat goed afkoelen voor je verder gaat.

Banketbakkersroom

  1. Breng de melk aan de kook met het merg van het vanillestokje
  2. Klop in een kom de suiker, bloem en eidooiers tot een homogeen papje.
  3. Giet ⅓ van de melk bij het eidooier mengsel en roer dit goed door.
  4. Giet daarna het mengsel terug bij de rest in de pan en roer met een garde in de pan of matig vuur totdat het kookt, om de bloem te garen. Duurt niet lang, wacht op het ploppen van de crème
  5. Ga met de garde goed over de bodem zodat niks kan verbranden en neem vooral je tijd. Snel melk laten koken geeft snel neiging tot aangebrande melk wat ook je smaak van de banketbakkersroom gaat beïnvloeden. Daarom MATIG vuur.
  6. Neem een platte schaal, spoel even om met koud water, giet het mengsel in de platte schaal, dek het af met plastic folie zodat de folie het mengsel raakt, om velvorming te voorkomen.
  7. Laat afkoelen tot ong kamertemperatuur

Amandelspijs

  1. Meng de amandelspijs met een half losgeklopt eitje los zodat deze goed smeerbaar/ spuitbaar is. In de minislofjes vind ik het handigst om een spuitzakje te gebruiken.

Geleren

  1. Week de gelatine in ruim koud water.
  2. Halveer de citroen en pers het sap eruit.
  3. Breng het water met de suiker en het citroensap aan de kook tot de suiker is opgelost.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de jam toe.
  5. Los de gelatine erin op en roer goed door.
  6. Laat de gelei afkoelen tot handwarm.

Topping

  1. Klop de slagroom op en meng met de resterende banketbakkersroom.
  2. Verdeel deze banketbakkersroom met slagroom over de sloffenbodem.
  3. Maak de aardbeien schoon en druk ze in de banketbakkersroom.
  4. Bestrijk met de glanslaag (geleren).
  5. Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Voor de slofjes met gekaramiliseerde peer

  1. Doe de slagroom en de suiker in een kom en klop deze tot zachte pieken.
  2. Voeg vervolgens de Mascarpone (of de Ricotta) toe en klop het geheel door.
  3. Het mengsel moet wat stevig zijn voordat je de jam toevoegt.
  4. Klop die jam er als laatste kort door.
  5. Verdeel het mascarponemengsel over de sloffenbodems, garneer het met de bosvruchten en spuit er tot slot een toefje slagroom op.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email