Heerlijke frisse Franse Fruittaart
Heb je veel zomerfruit in huis? Dan heb je een ideale gelegenheid om deze te verwerken. Past bij elke gelegenheid; verjaardag, moederdag... leef je uit, succes verzekerdOmschrijving
| gebak/ 8 a 10 pers
| ± 30 min voorbereiding/ 30 min bakken/ 1 u in de koelkast (totaal 2 uur)
| inspiratie via verschillende kanalen en uiteindelijk mijn eigen twist eraan gegeven
Uitgelichte afbeelding
Ter info
Deze keer had ik heel wat fris zomerfruit in huis. Vlak voor moederdag en met een huis vol visite… Ideaal momont om een heerlijke fruittaart te maken.
Hij is niet zo moeilijk en zelfs de kleinkinderen vonden het heel erg lekker. Succes
Ingrediënten
Voor de bodem (een zoet kruimeldeeg)
- 200 gr meel
- 120 gr ongezouten zachte boter op kamertemperatuur
- 50 gr suiker
- 1 groot ei, losgeslagen
- ⅛ thl zout
- 1 thl vanille-extract (of amandelextract)
Voor vulling 1: vanille banketbakkersroom
- 250 ml melk
- 1 vanillestokje ( of 1 thl vanillepasta)
- 35 gr suiker
- 25 gr bloem (± 1 el)
- 2 eidooiers
Voor vulling 2: vers fruit
- voor deze taart heb ik gebruik gemaakt van verse aardbeien (van Hollandse bodem), verse frambozen, blauwe bessen en ananas
- je kan hier eindeloos mee varieren en er je eigen twist en smaken aan geven
Bereiding
Voor de bodem
- Ben je in het bezit van een keukenmachine, dan is het deeg prima hiermee te realiseren
- Start met de roomboter, zacht, in blokjes gesneden en op kamertemperatuur
- Breng deze boter in de mengkom van je keukenmachine en klop deze op middelhoge snelheid tot je boter helemaal zalvig zacht is geworden
- Voeg vervolgens de suiker toe en blijf luchtig kloppen
- Voeg een losgeklopt eitje toe, blijven kloppen
- Voeg het merg van een vanillestokje (of de vanillepasta) toe, blijven kloppen)
- Voeg het zout toe aan de bloem en meng het even door en voeg tenslotte deze bloem toe aan je mengsel van boter, suiker en ei
- Als alles goed gemengd is, stort je deze deegbal even uit een een licht met bloem bestoven aanrecht
- Maak er een afgeplatte schijf van en wikkel hem in plastiek folie
- Laat je deeg nu ongeveer 30 min tot 1 uur koelen in de koelkast (of 15 min in de vriezer). Je koud geworden deeg is nu beter te verwerken
- Neem een taartvorm van ± 28 cm (een quichevorm met losse bodem is ideaal)
- Oven voorverwarmen op 175 °C
- Haal je deegbal uit de koeling, bestuif je aanrecht met wat bloem en rol je deegbal uit tot een grote ronde plak van ± ½ tot 1 cm dik.
- Rol je plak heel luchtig op je deegrol om deze nu voorzichtig open te rollen over je bakvorm
- Duw de opstaande randjes even aan in de groeven van je bakvorm en beprik de bodem met een vork
- Bekleed je bodem even los met een velletje bakpapier en gebruik blindbakbonen om je taartbodem nu zo’n 15 a 20 min te blindbakken
- Na het blindbakken, haal je het bakpapiertje met de blindbakbonen er uit en bak je de bodem nog even verder gedurende zo’n 10 a 15 min.
- Laat je taartbodem nu volledig afkoelen
Voor vulling 1: de banketbakkersroom
- Terwijl je bodem afkoelt heb je alle tijd om de banketbakkersroom te maken
- Klop in een kom de suiker, bloem en eidooiers en een klein geutje van je nog koude melk tot een homogeen papje.
- Breng de melk aan de kook met het merg van het vanillestokje
- Giet ⅓ van de melk bij het eidooier mengsel en roer dit goed door.
- Giet daarna het mengsel terug bij de rest in de pan en roer met een garde in de pan of matig vuur totdat het kookt, om de bloem te garen. Duurt niet lang, wacht op het ploppen van de crème. Vooral niet te hoog vuur om aanbranden te voorkomen en vooral zachtjes blijven roeren.
- Ga met de garde goed over de bodem zodat niks kan verbranden en neem vooral je tijd. Snel melk laten koken geeft snel neiging tot aangebrande melk wat ook je smaak van de banketbakkersroom gaat beïnvloeden. Daarom MATIG vuur.
- Neem een platte schaal, spoel even om met koud water, giet het mengsel in de platte schaal, dek het af met plastic folie zodat de folie het mengsel raakt, om velvorming te voorkomen.
- Laat afkoelen tot ± kamertemperatuur
Voor vulling 2: het fruit, de opbouw
- Als alles goed is afgekoeld kan je beginnen met opbouwen en afwerken van de taart
- Breng de banketbakkersroom in de taartbodem
- Het fruit snij je naar eigen inzicht in partjes, rondjes, schijfjes…
- Schik het fruit van buiten naar binnen op je banketbakkersroom tot de taart volledig is bedekt.
- Denk aan de kleuren van je fruit
- Tenslotte kan je nu kiezen om er kleine toefjes opgeklopt slagroom op de spuiten OF je maakt een glazuur van wat (abrikozen)jam om je fruit een extra glans te geven
- Hiervoor neem je ongeveer 1 goeie eetlepen jam, klop het even los in een pannetje met een mini scheutje water. Breng dit even al roerend aan de kook.
- Breng met een kwasje het glazuur over het fruit.
- Zet je taart nog een uurtje in de koelkast vóór je deze gaat opdienen aan je gasten
Rest nu allen nog van een gezellig samenzijn met een heerlijk kopje koffie of thee