Japanse Cheesecake met een krokante bodem en frambozentopping

Omschrijving

| bakkerij/ gebak/ 8 a 12 porties

| voorbereiding ± 10 min / bakken; 1:15u / 30 min laten rusten in de oven en 30 min afkoelen in de koelkast

| gezien op faceboek & aanvulling van mijzelf.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Het cheesebeslag

  • 70 gr patentbloem
  • 20 gr maïzena
  • 150 gr kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 250 gr roomkaas
  • 50 gr roomboter
  • 1 citroen
  • snufje zout

De taartbodem

  • ± 150 gr bastognekoekjes
  • 50 gr gesmolten (room)boter

De topping

  • 250 gr frambozen (diepvries)
  • 1 velletje gelatine
  • 50 gr frambozen (verse)
  • een stukje witte chocolade
  • 250 ml slagroom

Extra nodig

  • springvorm of ovenvaste schaal van 22 cm Ø (ikzelf voor een ovenschaal)
  • braadslede waar je springvorm/ovenschaal in past
  • keukenmachine/ garde
     

Bereiding

Voorbereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrisch), 140 °C (hetelucht).
  2. Vet een springvorm/ovenvaste schaal van 22 cm Ø in met boter en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Als je bakfolie hebt kun je ook de zijkant van een  band met bakfolie bekleden
  3. Indien je gebruik maakt van een springvorm: wikkel de onderkant van de vorm goed in met aluminiumfolie. Indien je gebruik maakt van een ovenschaal hoeft dat niet.
  4. Maal de bastognekoekjes met een blender of klein molentje fijn
  5. Smelt de 50 gr roomboter en giet dit bij je gemalen bastognekoekjes, roer goed door
  6. Bekleed de bodem van je vorm en druk met de bolle kant van een lepel goed aan
  7. Zet je vorm nu even opzij
Bereiding
  1. Doe 50 gr roomboter in een steelpan en schenk de slagroom erbij, laat de boter op laag vuur smelten.
  2. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Doe de roomkaas en het zout in een mengkom van je keukenmachine
  4. Was de citroen en rasp hem boven de kom
  5. Klop de roomkaas met een mixer (of keukenmachine) tot een romige massa.
  6. Splits de eieren zodat je 6 dooiers hebt en 6 eiwitten.
  7. Voeg de eidooiers toe aan de roomkaas en mix opnieuw tot alles goed gemengd is.
  8. Voeg de maïzena bij de bloem en zeef ze samen om klontjes van de maïzena te voorkomen
  9. Spatel daarna de bloem-maïzena  en het boter-slagroommengsel door het roomkaasmengsel.
  10. Klop in een andere kom de eiwitten met de suiker tot zachte pieken.
  11. Spatel de opgeklopte eiwitten, beetje bij beetje door het roomkaasbeslag tot je een homogeen beslag hebt. Probeer dit zo luchtig mogelijk te houden
  12. Doe het beslag in de springvorm en zet deze in een braadslede.
  13. Zet hem in de voorverwarmde oven en giet voorzichtig kokend heet water in de braadslede, de vorm moet voor ongeveer de helft in het water staan.
  14. Bak de cheesecake 1 uur en 15 minuten.
  15. Zet de oven uit en ovendeur op een kiertje, laat de Cheesecake nog 30 minuten in de oven staan om voorzichtig af te koelen.
  16. De Cheesecake zal wel iets inzakken, dat is normaal
  17. Haal de Cheesecake uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur, zet hem daarna 30 minuten in de koelkast om helemaal op te stijven. Kan ook een dag tevoren.
  18. Doe de diepvries frambozen in een steelpannetje en voeg 50 milliliter water toe, breng zachtjes aan de kook zodat de frambozen ontdooien en je ze fijn kunt prakken, na 5-8 minuten ontstaan er een saus.
  19. Je kunt hem zo gebruiken of met een staafmixer pureren tot een gladde saus.
  20. Laat een blaadje gelatine weken in koud water,  voeg dit geweekte blaadje (met een beetje vocht) in een steelpannetje en roer tot het blaadje volledig is opgelost (niet koken), duur maar een paar seconden.
  21. Voeg dit opgeloste gelatineblaadje bij de frambozensaus\
  22. Klop de 250 ml slagroom stijf met een eetlepel fijne suiker en een koffielepel vanilleextract
  23. Doe ± een kwart bij de frambozensaus, de rest in een spuitzak met kartelmondje
  24. Spuit een randje slagroom rondom de cheesecake (om een “dam” te creëren)
  25. Giet de frambozensaus nu in het midden
  26. Versier met verse frambozen en strooi wat witte chocoladekrukkel/ schaafsel  er overheen.
  27. Zet je Cheesecake weer in de koelkast zodat de frambozensaus kan opstijven.

Geniet ervan bij een heerlijk kopje thee of koffie

Een ideaal gebak voor moederdag                            of voor een bruidstaart (deze werd voor een vriendin gemaakt)

               

 

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email