Flantaart
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 8 a 10 porties
| ruim een uur tot anderhalf uur
| enerzijds van thuis uit meegekregen, anderzijds een recept van Jeroen Meus via één.be
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Gistdeeg | Pudding voor het beslag | Flanbeslag |
---|---|---|
|
|
|
Extra materiaal:
- een gekartelde bakvorm (diameter ongeveer 26 cm)
- een keukenweegschaal
- een maatbeker
- een keukenmachine met deeghaak
- een deegrol
- een klassiek taartrooster
- een vel vershoudfolie
Bereiding
Gistdeeg
- Laat de boter op kamertemperatuur komen.
- Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Doe de malse boter, de bloem, de suiker en het zout in de mengkom van de keukenmachine.
- Plaats de deeghaak en laat het toestel draaien.
- Verwarm de melk op een zacht vuur en los er verbrokkelde verse gist in op.
- Schenk de melk met gist bij het deeg in de machine. Voeg tenslotte het ei toe en laat het toestel draaien tot je een egale bal gistdeeg bekomt.
- Wikkel het gistdeeg in vershoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.
Taartbodem
- Neem een taartvorm, smeer er een laagje boter in en bepoeder het oppervlak met bloem.
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm
- Drapeer hem voorzichtig over en in de taartvorm.
- Druk het deeg aan in alle hoekjes en kantjes van de vorm.
- Rol met de deegrol over de randen van de taartvorm en snij zo de overhangende resten deeg los.
- Zet de vorm met deeg in de diepvriezer en bereid het flanbeslag om de taart te vullen.
- Een rest deeg kan je verpakt invriezen voor een toekomstige bereiding
Pudding voor het beslag
- Begin met een kleine hoeveelheid klassieke vanillepudding.
- Gebruik een kleine pan en verzamel daarin de melk, de dooier, de suiker en het puddingpoeder.
- Meng alle ingrediënten met de garde en zet de pan op een matig vuur.
- Blijf onophoudelijk roeren met de garde tot je een kleine hoeveelheid gebonden pudding overhoudt.
- Schep de pudding in een schaaltje en bedek hem met een vel vershoudfolie.
- Druk de folie tot tegen het oppervlak van de pudding en zet het schaaltje in de koelkast.
Flanbeslag
- Bereid nu het beslag voor flan.
- Schenk de melk in een ruime mengkom.
- Scheid de helft van de eieren.
- Doe de dooiers in de mengkom met melk en bewaar het eiwit apart.
- Voeg de resterende hele eieren bij de melk met losse dooiers.
- Schep er ook de bloem en de suiker bij. Mix alles met de staafmixer.
- Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap er met een mespunt alle zaadjes uit.
- Doe ze bij het melk- en eiermengsel.
- Schep de afgekoelde pudding in het mengsel en mix alles een tweede keer met de staafmixer.
- Klop de eiwitten die je opzij hield tot een stevig schuim. Spatel het eiwitschuim onder de flanmix.
De taart bakken
- Verwarm de oven tot 200°C.
- Neem de taartbodem uit de diepvriezer en plaats hem in de hete oven, op een rooster vlakbij de bodem.
- Nu kan je de vloeibare flanvulling zonder morsen in de deegbodem schenken.
- Sluit de ovendeur en bak de flantaart 15 minuten op een temperatuur van 200°C.
- Verlaag nadien de baktemperatuur naar 180°C. Bak de taart nog 35 minuten.
- Haal de taart uit de oven en plaats er een taartrooster bovenop.
- Draai de flantaart en het rooster om, verwijder de bakvorm en laat de flantaart ondersteboven afkoelen.
- Nadien ontdek je de typische ‘flantaart’-afdruk met cirkels van het taartrooster in de vulling.
- Lekker met koffie of thee