Eendenmagret met romige witlof -aardappelgratin

Omschrijving:

Hoofdgerecht | gevogelte | 4 personen
Bereidingstijd: 25 min voorbereiding, 10 + 50 bereiding
Bron: 2014.10.22 – Okay folder. Herfst in de keuken

Ingrediënten:

  • 4 eendenmagrets (eendenborst)
  • 6 stronken witlof
  • 250 gr. champignons
  • 600 gr. aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 dl lactose vrije room
  • 20 walnoten
  • 5 el paneermeel
  • 1/2 klp nootmuskaat
  • peper en zout

Voorbereiding (25 min):

  • Verwijder de harde kern uit het witlof en snij in stukken van 2 cm
  • Snij de champignons in 4
  • Schil de aardappelen en snij in flinter dunnen schijfjes
  • Snipper het knoflook fijn, hak de walnoten fijn
  • Maak met een scherp mess ruitvormige inkepingen in het vetrandje van de eendenmagrets

Bereidingswijze (10 min + 50 min in de oven):

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C
  2. Verdeel de stukken witlof over een ovenschaal en schik er de aardappelschijfjes dakpansgewijs op.
  3. Bestrooi met het fijngesnipperde knoflook en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  4. Giet er de lactose vrije room over en bestrooi met het paneermeel.
  5. Zet 50 min in de voorverwarmde oven.
  6. Bak intussen de eendenmagrest 10 min op de velkant in een braadpan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
  7. Kruid met peper en zout. Giet het vrijgekomen vet weg, draai het vlees om en laat nog ± 6 min. bakken op een matig vuur.
  8. Haal uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
  9. Doe de champignons in de dezelfde pan en bak 2 á 3 min op een hoog vuur.
  10. Kruid met peper en zout. roer er de fijngehakt walnoten onder.

Drankadvies:

Wijn: Hardys “Stamp of Australia” 2013, Cabernet Merlot Australië.