Eendenmagret met romige witlof -aardappelgratin
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| 25 min voorbereiding, 10 + 50 bereiding
| 2014.10.22 – Okay folder. Herfst in de keuken
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 4 eendenmagrets (eendenborst)
- 6 stronken witlof
- 250 gr. champignons
- 600 gr. aardappelen
- 2 teentjes knoflook
- 4 dl lactose vrije room
- 20 walnoten
- 5 el paneermeel
- 1/2 klp nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
Voorbereiding (25 min)
- Verwijder de harde kern uit het witlof en snij in stukken van 2 cm
- Snij de champignons in 4
- Schil de aardappelen en snij in flinter dunnen schijfjes
- Snipper het knoflook fijn, hak de walnoten fijn
- Maak met een scherp mess ruitvormige inkepingen in het vetrandje van de eendenmagrets
Bereiding zelf (10 min + 50 min in de oven)
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Verdeel de stukken witlof over een ovenschaal en schik er de aardappelschijfjes dakpansgewijs op.
- Bestrooi met het fijngesnipperde knoflook en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Giet er de lactose vrije room over en bestrooi met het paneermeel.
- Zet 50 min in de voorverwarmde oven.
- Bak intussen de eendenmagrest 10 min op de velkant in een braadpan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
- Kruid met peper en zout. Giet het vrijgekomen vet weg, draai het vlees om en laat nog ± 6 min. bakken op een matig vuur.
- Haal uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
- Doe de champignons in de dezelfde pan en bak 2 á 3 min op een hoog vuur.
- Kruid met peper en zout. roer er de fijngehakt walnoten onder.
Drankadvies
Wijn: | Hardys “Stamp of Australia” 2013, Cabernet Merlot Australië. |
Bier: | — |