Eendenborst met pruimen in rode port

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers

| 20 a 30 min

| onbekend

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 3 borstfilets van tamme eend, met vel (± 350 gram per stuk)
  • 100 gram boter
  • 1 el. olie
  • zout en vers gemalen peper
  • 2 dl gevogeltefond, uit pot
  • takje verse of een mespunt gedroogde tijm
  • 1 potje met
  • 200 gram pruimen in rode port.

Bereiding

  1. Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en snijd het vel tot op de vetlaag kruislings in.
  2. Snijd de koude boter in blokjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.
  3. Vet een braadpan of een koekenpan met een dikke bodem in met een scheutje olie en zet op hoog vuur tot de pan goed heet is.
  4. Leg de eendenborstfilets met de vel kan naar beneden in de pan en laat ze op middelhoog vuur 8 tot 10 min. bakken tot het vel krokant is en het meeste vet is uitgebakken.
  5. Keer ze om en laat ze op de onderkant snel bruin bakken.
  6. Bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en laat ze op laag vuur nog een paar minuten op de onderkant bakken.
  7. Neem ze uit de pan, leg ze op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie rusten.
  8. Giet het meeste vet uit de pan en blus af met het gevogeltefond.
  9. Voeg de tijm en het vocht van de pruimen toe en laat op hoog vuur kort inkoken. Warm de pruimen door in de saus.
  10. Klop de koude boter met een paar blokjes tegelijk door de saus en breng de saus op smaak met wat peper en zout.
  11. Roer er het uitgelopen vocht van de eendenborstfilets door.
  12. Snijd de filets in schuine plakken en verdeel ze over de voorverwarmde boden.
  13. Schep er de saus met de pruimen naast en serveer met groenten naar keuze en aardappelkroketjes of puree.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email