Eendenborst met pruimen in rode port
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| 20 a 30 min
| onbekend
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 3 borstfilets van tamme eend, met vel (± 350 gram per stuk)
- 100 gram boter
- 1 el. olie
- zout en vers gemalen peper
- 2 dl gevogeltefond, uit pot
- takje verse of een mespunt gedroogde tijm
- 1 potje met
- 200 gram pruimen in rode port.
Bereiding
- Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en snijd het vel tot op de vetlaag kruislings in.
- Snijd de koude boter in blokjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.
- Vet een braadpan of een koekenpan met een dikke bodem in met een scheutje olie en zet op hoog vuur tot de pan goed heet is.
- Leg de eendenborstfilets met de vel kan naar beneden in de pan en laat ze op middelhoog vuur 8 tot 10 min. bakken tot het vel krokant is en het meeste vet is uitgebakken.
- Keer ze om en laat ze op de onderkant snel bruin bakken.
- Bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en laat ze op laag vuur nog een paar minuten op de onderkant bakken.
- Neem ze uit de pan, leg ze op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie rusten.
- Giet het meeste vet uit de pan en blus af met het gevogeltefond.
- Voeg de tijm en het vocht van de pruimen toe en laat op hoog vuur kort inkoken. Warm de pruimen door in de saus.
- Klop de koude boter met een paar blokjes tegelijk door de saus en breng de saus op smaak met wat peper en zout.
- Roer er het uitgelopen vocht van de eendenborstfilets door.
- Snijd de filets in schuine plakken en verdeel ze over de voorverwarmde boden.
- Schep er de saus met de pruimen naast en serveer met groenten naar keuze en aardappelkroketjes of puree.