Eend met witlofpuree en gevulde champignons met veenbessen
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| klein uurtje
| 2015 december, Colruyt menugids, feestmenu’s
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 3 eendenborstfilets (diepvries)
- 8 grote champignons
- 4 stronken witloof
- 200 g veenbessen (vers)
- 800 g aardappelen
- 1 el. boter
- 2 el. bloemsuiker
- 3 el. cognac
- 2 dl gevogeltefond (bokaal)
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
- Laat de eendenborstfilets volledig ontdooien en dep droog met keukenpapier.
- Spoel de veenbessen in koud water.
- Doe ze meteen na het spoelen in een kookpot en bestrooi met de bloemsuiker.
- Laat 10 min. stoven op een zacht vuur.
- Schil intussen de aardappelen en snij in gelijke stukken.
- Verwijder de harde kern uit het witloof en snij in fijne reepjes.
- Verwijder de steeltjes uit de champignons en vul de hoedjes met de gestoofde veenbessen.
- Maak met een scherp mesje kruiselings inkepingen in de velkant van de eendenborstfilets tot u een rasterpatroon hebt.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Kook de aardappelen 20 min. gaar in licht gezouten water. Giet af en pureer.
- Schik de gevulde champignons naast elkaar in een ovenschaal en zet 15 min. in de voorverwarmde oven.
- Bak intussen de eendenborstfilets 10 min. op de velkant en op een hoog vuur, in een braadpan met antiaanbaklaag zonder vetstof.
- Kruid met peper en zout. Giet het braadvet uit de pan en bak de filets nog ± 6 min. op de andere kant op een matig vuur.
- Smelt de boter in een kookpot en bak de reepjes witloof 5 min.
- Meng ze onder de aardappelpuree en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Haal de eendenborstfilets uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
- Blus de pan met de cognac en schraap de braadresten los met een houten lepel.
- Overgiet met de gevogelte fond en laat de saus 2 à 3 min. inkoken tot de gewenste dikte.
- Kruid eventueel bij met peper en zout.
- Afwerking: Snij de eendenborstfilets schuin in gelijke sneetjes en verdeel ze over de borden.
- Lepel er wat saus over en serveer met de gevulde champignons en de witloofpuree.
Drankadvies
Wijn: | Côtes du Rhône A.O.P., Les Hauts Rocs – Élevé en fûts de chêne |
Bier: | N’Ice Chouffe, Donker winterbier |
Voedingswaarde
Energie: 1088 Kcal | Eiwitten: 55,9 gr | Vetten: 76,7 gr | Koolhydraten: 38,3 gr |