Dunne lende met knapperige knolselderfrietjes

Omschrijving:

Hoofdgerecht | Rundvlees | 4 personen
Bereidingstijd: ong. 30 min
Bron: 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert

Ingrediënten:

  • 800 g dunne lende (beenhouwerij)
  • 0.5 knolselder
  • 1 plantje platte peterselie
  • 2 eetl. boter
  • 2 eetl. bloem
  • 1 eetl. mierikswortel met room (bokaal)
  • 2 dl kalfsfond (bokaal)
  • 1 eetl. kerriepoeder
  • 0.5 koffiel. grof zeezout
  • zwarte peper (molen)
  • peper en zout

Voorbereiding (10 min):

  • Meng het kerriepoeder met de bloem en kruid met peper en zout.
  • Schil de knolselder en snij in gelijke frieten.
  • Wentel ze door de gekruide bloem en schud de overtollige bloem eraf.
  • Hak de platte peterselie grof.

Bereiding (20 min):

  1. Smelt de boter in een braadpan en bak de dunne lende aan beide kanten goudbruin.
  2. Verlaag het vuur en laat nog ± 3 min. verder garen.
  3. Draai het vlees tussendoor eens om.
  4. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  5. Blus de pan met de kalfsfond, schraap de braadresten los en meng er de mierikswortel onder.
  6. Kruid met peper en zout.
  7. Bak de knolselderfrieten ± 2 min. in een frituurpan op 175 °C.

Afwerking:

  1. Snij het vlees in sneetjes en verdeel over de borden.
  2. Breng op smaak met grof zeezout en zwarte peper van de molen.
  3. Lepel er de saus rond en serveer met de knolselderfrieten.
  4. Werk af met de platte peterselie.
  5. Ook lekker met gratin dauphinois.

Drankadvies:

Bier: Leffe Royale Blond abdijbier
Wijn: Chevalier Noël A.O.P. Bordeaux Supérieur

Voedingswaarde:

  • Energie: 360 kcal
  • Eiwitten: 46.9 g
  • Vetten: 13.5 g
  • Koolhydraten: 10.2 g