Couscous (familie recept)

met dank aan onze schoonfamilie

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 6 a 8 pers

| ruim 1 tot 1,5 uur

|Meegekregen van thuis uit, familierecept

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • Kip: 8 drumsticks (of naar keuze, bouten, karbonaden, filet..)
  • 1 ui
  • 1 bloemkool
  • 500 gr wortelen
  • 2 kopjes kikkererwten (droog): een dag eerder laten wellen of kies voor een blik ( ± 200 gr)
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 groene en 1 rode paprika
  • 3 verse tomaten (of 1 doos tomatenblokjes 400 gr met basilicumkruiden )
  • 1 blikje tomatenpuree van 140 gr
  • Kruiden: cayenepeper, komijnzaad poeder, knoflook (vers of poeder), peper en zout
  • 100 gr droge couscous per persoon

Bereiding

De saus
  1. Snipper en fruit de ui in olijfolie
  2. Maak al je groenten schoon en snij in grove stukken
  3. Breng de kip in de pan en laat rondom goed bruin worden, haal dan de kip uit de pan en leg deze even op een bord
  4. Giet wat nieuwe olijfolie toe en maak je voeg je gesneden groenten toe, begin met de groenten die wat langer nodig hebben bv wortelen, kikkererwten. Voeg als laatste de zachte groenten toe, courgetten, aubergine, bloemkool, tomaten en de paprika’s.
  5. Voeg een scheutje water toe en laat de groenten ± 15 min pruttelen op matig vuur.
  6. Voeg nu je tomatenpuree en eventueel je tomatenblokjes toe
  7. Voeg je kip toe en voeg ongeveer 200 cc water toe
  8. Voeg je kruiden toe
  9. Meng alles voorzichtig even om zodat de smaken van groenten en kruiden zich goed verdelen.
  10. Breng het vuur omlaag en laat ± 1 a 1,5 zachtjes gaar worden. Af en toe omroeren
Couscous zelf
  1. Verhoudingen: 100 gr coucous – 100 cc water – 10 cc gesmolten boter)
  2. Neem een plastiek of glazen kom (geen metaal) en weeg je droge couscous af
  3. Voeg eenzelfde hoeveelheid kokend water toe
  4. Voeg naar verhouding je gesmolten boter toe
  5. Meng goed door elkaar met een houten lepel en laat even staan. Roer af en toe om. Je merkt dat de couscous min of meer verdubbeld is in hoeveelheid en zachte losse korreltjes zijn. Dan is die klaar.
  6. Je kan deze couscous rustig laten afkoelen en wachten tot je saus klaar is.
Opdienen
  1. Schep couscous op je bord
  2. Giet eerst een beetje sausvocht over de couscous en meng dit even door want je couscous welt nog ietsje verder
  3. Schep de saus met een stukje kip over je couscous
  4. Eet smakelijk en geniet
  5. TIP: je kan de kip ook vervangen door schaap of lam

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email