Citroenvlaai

Omschrijving

Bakkerij | Gebak | 8 personen
Bereidingstijd: ongeveer 2 uur
Bron: 24Kitchen, Rudolph’s Bakery

Ingrediënten

Vlaaideeg

  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 zakje gist
  • 200 g bloem
  • 30 g roomboter
  • 1 eidooier 

Citroenmarmelade

  • 3 citroenen
  • 300 g suiker 

Lemon curd

  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 eieren
  • 150 g suiker
  •  2 citroenen
  • 60 g roomboter

 Topping

  • 200 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • 4 sinaasappels
  • 2 takjes munt

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • vlaaivorm
  • bakpapier
  • blindbakbonen
  • spuitzak met gladde spuitmond

Bereiding

Vlaaideeg


  1. Verwarm de melk tot handwarm.
  2. Haal de pan van het vuur en los de suiker en het gist erin op.
  3. Maak een kuiltje in de bloem. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het melk-gistmengsel.
  4. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  5. Laat het deeg, in een met bloem bestoven kom, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 170 ºC.
  7. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter.
  8. Vet de vlaaivorm in, bekleed met het deeg en prik gaatjes in de bodem.
  9. Snijd de rest van het deeg van de rand.
  10. Leg bakpapier op het deeg en vul met de blindbakbonen.
  11. Bak de bodem circa 12 minuten in de oven, verwijder de blindbakbonen en het bakpapier en bak nog 8 minuten.
  12. Laat de bodem afkoelen.

Citroenmarmelade

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook.
  2. Boen de citroenen schoon en kook de citroenen circa 2 uur op laag vuur.
  3. Laat de citroenen uitlekken en hak ze fijn.
  4. Verwarm de fijngehakte citroen met de suiker en een scheutje water op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  5. Kook de marmelade circa 17 minuten en laat afkoelen.
  6. Verdeel de citroenmarmelade over de blindgebakken vlaaibodem.

Lemon curd

  1. Week de gelatine in koud water.
  2. Roer de eieren met de suiker los.
  3. Rasp de schil van de citroenen en voeg toe aan het eimengsel.
  4. Halveer de citroenen en pers het sap eruit en meng door de eieren.
  5. Gaar het mengsel au bain-marie tot de lemon curd vladikte heeft.
  6. Los de geweekte gelatine en de boter erin op.
  7. Verdeel de lemon curd over de citroenmarmelade en laat circa 2 uur opstijven in de koelkast.

Topping

  1. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  2. Schil de sinaasappels en snijd de partjes uit.
  3. Schep de slagroom in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit een cirkel slagroom op de lemon curd.
  4. Garneer de taart met de sinaasappelpartjes en blaadjes munt.

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten