Citroenvlaai

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ 8 pers

| ongeveer 2 uur

| 24Kitchen, Chef; Rudolph’s Bakery

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Vlaaideeg Citroenmarmelade Lemon curd
  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 zakje gist
  • 200 g bloem
  • 30 g roomboter
  • 1 eidooier 
  • 3 citroenen
  • 300 g suiker 
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 eieren
  • 150 g suiker
  •  2 citroenen
  • 60 g roomboter
Topping Extra nodig
  • 200 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • 4 sinaasappels
  • 2 takjes munt
  • boter om in te vetten
  • vlaaivorm
  • bakpapier
  • blindbakbonen
  • spuitzak met gladde spuitmond

Bereiding

Vlaaideeg
  1. Verwarm de melk tot handwarm.
  2. Haal de pan van het vuur en los de suiker en het gist erin op.
  3. Maak een kuiltje in de bloem. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het melk-gistmengsel.
  4. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  5. Laat het deeg, in een met bloem bestoven kom, afgedekt met plasticfolie, ± 30 minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 170 ºC.
  7. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter.
  8. Vet de vlaaivorm in, bekleed met het deeg en prik gaatjes in de bodem.
  9. Snijd de rest van het deeg van de rand.
  10. Leg bakpapier op het deeg en vul met de blindbakbonen.
  11. Bak de bodem ± 12 min in de oven, verwijder de blindbakbonen en het bakpapier en bak nog 8 minuten.
  12. Laat de bodem afkoelen.
Citroenmarmelade
  1. Breng een pan met ruim water aan de kook.
  2. Boen de citroenen schoon en kook de citroenen ± 2 uur op laag vuur.
  3. Laat de citroenen uitlekken en hak ze fijn.
  4. Verwarm de fijngehakte citroen met de suiker en een scheutje water op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  5. Kook de marmelade ± 17 minuten en laat afkoelen.
  6. Verdeel de citroenmarmelade over de blindgebakken vlaaibodem.
Lemon curd
  1. Week de gelatine in koud water.
  2. Roer de hele eieren met de suiker los.
  3. Rasp de schil van de citroenen en voeg toe aan het eimengsel.
  4. Halveer de citroenen en pers het sap eruit en meng door de eieren.
  5. Gaar het mengsel au bain-marie tot de lemon curd vladikte heeft.
  6. Los de geweekte gelatine en de boter erin op.
  7. Verdeel de lemon curd over de citroenmarmelade en laat ± 2 uur opstijven in de koelkast.
Topping
  1. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  2. Schil de sinaasappels en snijd de partjes uit.
  3. Schep de slagroom in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit een cirkel slagroom op de lemon curd.
  4. Garneer de taart met de sinaasappelpartjes en blaadjes munt.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email