Citroenvlaai
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 8 pers
| ongeveer 2 uur
| 24Kitchen, Chef; Rudolph’s Bakery
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Vlaaideeg | Citroenmarmelade | Lemon curd |
---|---|---|
|
|
|
Topping | Extra nodig | |
|
|
Bereiding
Vlaaideeg
- Verwarm de melk tot handwarm.
- Haal de pan van het vuur en los de suiker en het gist erin op.
- Maak een kuiltje in de bloem. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het melk-gistmengsel.
- Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
- Laat het deeg, in een met bloem bestoven kom, afgedekt met plasticfolie, ± 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 170 ºC.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter.
- Vet de vlaaivorm in, bekleed met het deeg en prik gaatjes in de bodem.
- Snijd de rest van het deeg van de rand.
- Leg bakpapier op het deeg en vul met de blindbakbonen.
- Bak de bodem ± 12 min in de oven, verwijder de blindbakbonen en het bakpapier en bak nog 8 minuten.
- Laat de bodem afkoelen.
Citroenmarmelade
- Breng een pan met ruim water aan de kook.
- Boen de citroenen schoon en kook de citroenen ± 2 uur op laag vuur.
- Laat de citroenen uitlekken en hak ze fijn.
- Verwarm de fijngehakte citroen met de suiker en een scheutje water op laag vuur tot de suiker is opgelost.
- Kook de marmelade ± 17 minuten en laat afkoelen.
- Verdeel de citroenmarmelade over de blindgebakken vlaaibodem.
Lemon curd
- Week de gelatine in koud water.
- Roer de hele eieren met de suiker los.
- Rasp de schil van de citroenen en voeg toe aan het eimengsel.
- Halveer de citroenen en pers het sap eruit en meng door de eieren.
- Gaar het mengsel au bain-marie tot de lemon curd vladikte heeft.
- Los de geweekte gelatine en de boter erin op.
- Verdeel de lemon curd over de citroenmarmelade en laat ± 2 uur opstijven in de koelkast.
Topping
- Klop de slagroom met de suiker stijf.
- Schil de sinaasappels en snijd de partjes uit.
- Schep de slagroom in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit een cirkel slagroom op de lemon curd.
- Garneer de taart met de sinaasappelpartjes en blaadjes munt.