Citroenvlaai

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ 8 a 12 pers

| ± 2 uur

| 24Kitchen, Chef; Rudolph’s Bakery en een beetje van mijzelf

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Vlaaideeg Citroenmarmelade Lemon curd
  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 zakje gist
  • 200 g bloem
  • 30 g roomboter
  • 1 eidooier 
  • 3 citroenen
  • 300 g suiker 
  • 2 grote citroenen
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr roomboter
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
Topping Extra nodig
  • 200 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • 4 sinaasappels
  • 2 takjes munt
  • boter om in te vetten
  • vlaaivorm 26 cm ∅
  • bakpapier
  • blindbakbonen
  • spuitzak met gladde spuitmond

Bereiding

Vlaaideeg
  1. Verwarm de melk tot handwarm.
  2. Haal de pan van het vuur en los de suiker en het gist erin op.
  3. Maak een kuiltje in de bloem. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het melk-gistmengsel.
  4. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  5. Laat het deeg, in een met bloem bestoven kom, afgedekt met plasticfolie, ± 30 minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 170 ºC.
  7. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter.
  8. Vet de vlaaivorm in, bekleed met het deeg en prik gaatjes in de bodem.
  9. Snijd de rest van het deeg van de rand.
  10. Leg bakpapier op het deeg en vul met de blindbakbonen.
  11. Bak de bodem ± 12 min in de oven, verwijder de blindbakbonen en het bakpapier en bak nog 8 minuten.
  12. Laat de bodem afkoelen.
Citroenmarmelade
  1. Breng een pan met ruim water aan de kook.
  2. Boen de citroenen schoon en kook de citroenen ± 2 uur op laag vuur.
  3. Laat de citroenen uitlekken en hak ze fijn.
  4. Verwarm de fijngehakte citroen met de suiker en een scheutje water op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  5. Kook de marmelade ± 17 minuten en laat afkoelen.
  6. Verdeel de citroenmarmelade over de blindgebakken vlaaibodem.
Lemon curd
  1. Rasp de citroen met een fijne rasp. Snijd ze daarna doormidden en knijp het sap eruit en vang op.
  2. Klop de eieren (dooiers en eiwit) met de basterdsuiker en vanillesuiker los met een garde of mixer.
  3. Voeg de citroenrasp toe aan het eiermengsel en roer erdoor (wil je een helemaal gladde lemon curd dan kun je de rasp ook weglaten maar hij is wel lekkerder van smaak met rasp).
  4. verwarm het citroensap met boter in een pannetje op het vuur.
  5. Giet dan het gesmolten botermengsel beetje bij beetje bij de losgeklopte eieren, maar niet te heet.
  6. Doe alles terug in de pan en verwarm en laat zachtjes al roerend indikken.
  7. Zet het vuur niet te hoog, anders brandt de lemon curd aan.
  8. Laat daarna afkoelen, dan dikt de lemon curd ook nog iets in.
  9. Bewaar de lemon curd in afgesloten potjes of bakjes, tot maxi 2 wkn in de koelkast
Topping
  1. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  2. Schil de sinaasappels en snijd de partjes uit.
  3. Schep de slagroom in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit een cirkel slagroom op de lemon curd.
  4. Garneer de taart met de sinaasappelpartjes en blaadjes munt.

Categorieën