Feestelijk Paasbroodjes, vooral voor kinderen
Omschrijving
Bakkerij/ broden/ Pasen/ 4 haasjes (4 pers)
Tijd: 25 u in totaal
Bron: 24Kithcen/ Rudolph van Veen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Deeg
- 250g bloem
- 100ml volle melk
- 7g gedroogde gist
- 20g witte basterd suiker
- 1citroen
- 2eidooier
- 100g ijskoude boter
Afwerking
- 8krenten
- 4eieren
- 1eidooier met een scheutje
- melk om te bestrijken
Bereiding
Deeg
- Rasp de schil van de citroen.
- Stort de bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in.
- Giet de melk in het kuiltje en voeg hierin de gist, suiker, citroenrasp, eidooiers en het zout toe.
- Meng dit eerst goed door met je vingers.
- Meng daarna de bloem erdoor.
- Kneed het geheel tot een soepel deeg.
- Je kunt het deeg ook in de mixer met de deeghaak maken.
- Maak ondertussen de koude boter elastisch door er een paar keer met een rolstok op te slaan.
- Snijd de boter in stukjes en voeg toe aan het deeg.
- Kneed nog ± 15 min goed door. Het deeg is goed door gekneed als je aanrecht schoon is en als je het deeg als een kauwgom kunt uittrekken.
- Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat het een hele nacht heel langzaam rijzen in de koelkast.
Afwerking
- Kook de eieren ± 2 min. Spoel koud onder stromend water.
- Klik hier voor het sjabloon van het haasje. (komt vanaf de site 24Kitchen)
- Trek het sjabloon over op stevig papier en knip het uit.
- Wel de krenten in water.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ± 8 mm.
- Leg het sjabloon op het deeg en snijd met een klein mesje voorzichtig haasjes uit het deeg.
- Leg de deeghaasjes op een bakplaat met bakpapier.
- Leg op elk haasje een gekookt eitje en snijd met een mesje de oren, benen en armen van het haasje in.
- Leg de armen over het eitje en druk stevig aan.
- Meng de eidooier met de melk en bestrijk het deeg ermee.
- Druk voor de ogen de krenten in het deeg.
- Dek de deeghaasjes losjes af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur ± 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Bak de haasjes in ± 15 minuten goudbruin en gaar.
- Besproei met een beetje water voor extra glans wanneer de haasjes uit de oven komen.
TIP van Rudolph:
Eet deze feestelijke broodjes zo vers mogelijk