Bretoense appeltaart

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ 6 a 8 pers

| 45 min + 50 min in de oven

| Libelle, jaargang en nr ?

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor de taart

  • 4 zure appelen (boskoop)
  • 180 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur + wat extra
  • 2 el suiker
  • 200 gr bloem + wat extra
  • ½ klp bakpoeder
  • Zout
  • Geraspte schil van een ½ citroen
  • 200 gr suiker
  • 3 grote eieren

Voor de karamelsaus

  • 100 gr suikerklontjes
  • 100 ml room
  • 50 gr gezouten boter
  • Zeezout

Extra nodig

  • Springvorm van Ø 20 cm

Bereiding

De taart
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C
  2. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in fijne plakjes
  3. Smelt 30 gr boter in een pan en doe er de appelplakjes bij, bestrooi met suiker en laat mooi bruin stoven. Dit duurt ongeveer 10-12 min.
  4. Beboter en bestuif een springvorm met bloem
  5. Schik de helft van de appelplakjes erin.
  6. Meng het bakpoeder, een snufje zout, de geraspte citroenschil, de bloem en de suiker.
  7. Klop- de eieren en de rest van de boter erdoor.
  8. Giet de helft van het beslag in de taartvorm over de appelen, leg weer een  laag appelen en giet de rest van het beslag ervoer.
  9. Bak 50 in het midden van de oven tot de taart goudbruin is.
  10. Controleer met een metalen prikken.
  11. Laat afkoelen op een rooster, ontvorm de taart en laat verder afkoelen.
De karamelsaus
  1. Doe de suikerklontjes samen met 50 ml water in een kookpan met dikke bodem en laat 10 a 15 min inkoken tot een goudbruine karamel.
  2. Haal de pan van het vuur en giet er al roerend de room bij.
  3. Laat een beetje afkoelen en roer er de boter door.
  4. Kruid met een snufje zout. Zet even opzij
Afwerking

Draai de taart om, giet er wat karamelsaus over, serveer de rest van de saus in een kommetje erbij

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email